Borovničevec – pijača za vsak letni čas


Borovničke ali borovničevec je priljubljena pijača, ki je primerna za uživanje vse leto. Spomladi radi nazdravljamo na prvih piknikih, poleti pa je borovničevec nepogrešljiv del opreme vsakega pravega slovenskega turista na obali morja. V jesenskem času, ko se gore odelo v svoje najlepše odtenke in pritegnejo s svojo očarljivo podobo, nas borovničevec spremlja na raznolikih poteh. Smučarji, ljubitelji belih strmin, si ne morejo več predstavljati zimskega užitka brez borovničk.

Tradicionalna uporaba borovnice kot zdravilne rastline

Borovnica je v preteklosti veljala za cenjeno zdravilno rastlino. V tradicionalni evropski medicini so že skoraj tisočletje uporabljali plodove borovnice za zdravilne namene. Opis uporabe borovnic je bil zabeležen s strani nemške botaničarke Hildegarde von Bingen, ki je ustvarjala in raziskovala v obdobju 12. stoletja. Za zdravljenje driske in griže so tradicionalno uporabljali dekokt (prevretek) iz posušenih borovničinih plodov za zmanjšanje prepustnosti kože in sluznic ter s tem zmanjšanje vnetja in občutljivost za zunanje vplive.

Borovničevec

Borovnice kot dragocen vir hranil

Borovnice so znan vir vitaminov A, B in C, železa ter kalcija, zato imajo močan antioksidativni učinek. Zaradi tega lahko upočasnijo procese staranja, zmanjšajo tveganje za bolezni srca in ožilja ter zmanjšajo možnost razvoja raka. Poleg tega pomagajo izboljšati koordinacijo in ravnotežje. Zaradi teh učinkov so borovnice pomembna sestavina različnih pripravkov, kot so čaji in sirupi, ki so se uporabljali tudi za zdravljenje skorbuta in zaustavljanje laktacije pri doječih materah.

Borovničev liker – izvirnost v vsakem požirku

Borovničevec, sladki sadni liker, ki se izdeluje po starem receptu iz gozdnih borovnic, je imel nekoč svoje mesto v vsaki kmečki hiši, kjer so ga ponudili popotnikom. Črničevec, kot so ga tudi poimenovali zaradi temno modre skoraj črne barve, je pridobil sloves tradicionalne pijače. Za kvaliteto borovničevca poskrbi uporaba ekološko čistih borovnic, ki se namakajo v naravnem sadnem žganju, nato pa se liker osladi. Dolgotrajno mešanje in uležavanje prispevata k njegovemu žlahtnemu sladko-kiselkastemu okusu in prijetnemu vonju po borovnicah.

Kakovosten borovničev liker – čarobna kombinacija okusov

Borovničevec ima na Slovenskem pridobljen naziv tradicionalne pijače. Skrivnost dobrega borovničevca so visokokakovostno kuhanje domačega žganja, prava mera sladkorja in namakanje gozdnih borovnic. Borovničevec mora počivati vsaj 2 meseca, da borovnice prenesejo v žganje svojo barvo in okus. Rezultat je borovničevec – tradicionalna slovenska pijača, ki navdušuje s svojo čarobno kombinacijo okusov. Uživajte v izjemnem okusu slovenske tradicije z edinstvenim borovničevim likerjem.

Borovničevec je popolna izbira za ljubitelje avtentičnih in lokalno pridelanih pijač. Vsak požirek vas bo začaral z obilico gozdnih tonov borovnic, obogatenih z očarljivim občutkom domačnosti. Poleg izjemnega okusa pa je borovničev liker popoln spremljevalec za različna druženja, praznovanja ali kot izjemno darilo ob posebnih trenutkih.

Likerji – okusna mešanica žganja in različnih okusov

Likerji so alkoholne pijače, ki se izdelujejo iz destiliranega žganja, aromatiziranega z različnimi sestavinami, kot so zelišča, sadje, začimbe, oreščki in podobno. Za likerje je značilno, da vsebujejo vsaj 100 g sladkorja na liter ter imajo minimalno 15 % alkohola po obsegu. Praviloma se likerji ne starajo, le toliko časa odležijo, da se dodane sestavine sprostijo v žganje in mu podarijo svojo aromo.

Zgodovina likerjev – menihi in njihova skrivnost

Prve likerje so pripravljali v Italiji že v 13. stoletju, večinoma so jih izdelovali menihi. Zelišča so namakali v žganja, ustvarjali edinstvene okuse. Eden najstarejših likerjev vključuje kar 130 vrst zelišč in koreninic. Njegov recept skrbno varujejo trije menihi, ki zaradi ohranjanja skrivnosti ne smejo potovati skupaj. V Sloveniji je najpogostejša osnova za likerje sadno žganje. Med vsemi tradicionalnimi slovenskimi žganji, ima sadno žganje najnevtraInejši okus, zato se najbolje ujema s poudarjenimi aromami, ki jih dodajamo v likerje. Leta 1873 je bila na Ptuju odprta prva tovarna žganja in likerjev v Sloveniji.

Priljubljenost borovničevca – ljubezen do slovenske tradicije

V zadnjih nekaj letih je v Sloveniji najbolj izstopal liker iz borovnic, znan tudi kot borovničevec ali borovničev liker. Izdeluje se iz sadnega žganja, ki mu dodamo gozdne borovnice in sladkor. Poleg tega so priljubljene sestavine tudi drugi sadni likerji, kot so robidnice, maline, fige, hruške, češnje, ribez, agrumi, ananas, pa tudi rastlinski likerji, kot so meta, encijan, janež, pelin, ter drugi kot so jajčni liker, čokoladni liker, teranov liker in še mnogi drugi. Likerji ponujajo pestro izbiro okusov za vsak okus.

Zdravju koristne lastnosti borovnic

Raziskava je uvrstila borovnice na sam vrh najbolj zdravilnih živil. To je zato, ker borovnice vsebujejo bogato količino antioksidantov, ki imajo sposobnost preprečevanja vnetij, zmanjševanja pojavljanja gub ter zmanjševanja tveganja za srčno-žilne bolezni in Alzheimerjevo bolezen. Ti antioksidanti delujejo kot zaščitniki, ki pomagajo zmanjševati škodo, ki jo povzročajo prosti radikali v telesu. Poleg tega preprečujejo poškodbe celičnih membran in DNA, ki so posledica oksidativnega stresa. Zaradi teh lastnosti imajo borovnice pozitiven učinek na upočasnitev procesov staranja.

Protirakavi učinki borovnic

Nedavne študije so pokazale, da borovnice vsebujejo snovi, ki imajo protirakave učinke. Te snovi spodbujajo proizvodnjo encimov, ki varujejo pred rakom in upočasnjujejo rast tumorjev. Antioksidanti v borovnicah prav tako pomagajo pri preprečevanju in upočasnjevanju drugih bolezni. Na Švedskem pa uporabljajo posušene borovnice za zdravljenje driske pri otrocih.

Borovnice za zdravje sečnega trakta

Študija je odkrila, da sestavine v borovnicah prispevajo k izboljšanju zdravja sečil ter zmanjšanju možnosti za vnetja mehurja. Ugotovili so, da te snovi preprečujejo, da bi se bakterije prilepile na celice sluznice sečnih poti, kar omogoča hitrejše izločanje bakterij iz telesa in zmanjšuje možnost vnetij sečil.

Rate this post

Nedavne objave