Dodatno pokojninsko zavarovanje vam zagotavlja stabilno finančno stanje v pokoju


Če ste šele na začetku svoje kariere, potem najbrž še ne razmišljate o tem, kako boste živeli v starosti – ali pač. Roko na srce, danes je o prihodnosti pravzaprav težko razmišljati, saj se meja za upokojitev ves čas viša in marsikomu se zdi, da bo moral delati do smrti. A vseeno je dobro skleniti dodatno pokojninsko zavarovanje, ki vam zagotavlja, da bo vaša starost umirjena, brezskrbna in nasmejana. Z rednim varčevanjem si lahko skozi leta zagotovite dodatno pokojnino in potem na stara leta lagodneje živite in se ne sprašujete, kako boste preživeli dan, teden, mesec ali leto.

dodatno pokojninsko zavarovanje
Dodatno pokojninsko zavarovanje vam prihrani marsikatere finančne skrbi v pokoju.

Zakaj se odločiti za dodatno pokojninsko zavarovanje

Razlogov za to je kar precej, tu pa vam jih bomo strnili na kup, da boste na enem mestu videli vse prednosti dodatnega pokojninskega zavarovanja.

– Z rednim vplačevanjem v dodatno pokojninsko zavarovanje lahko do svoje starosti privarčujete kar nekaj denarja in s tem poskrbite, da boste v starosti vsak mesec prejemali še nekaj več denarja in uživali vsak dan posebej. To bo pomembno vplivalo tudi na življenje vaših otrok in vnukov, ki jih ne bo skrbelo za vašo prihodnost, saj bodo vedeli, da je vaša finančna prihodnost stabilna.
– Pokojnine iz obveznega pokojninskega zavarovanja so iz leta v leto nižje. Že nekaj časa se soočamo s problemom (pre)nizkih pokojnin. Starejših je vse več, mlajših, ki bi delali za pokojnine starejših pa vse manj, kar privede do mizernih pokojnin. Z dodatnim pokojninskim zavarovanjem si lahko zagotovite stabilno finančno situacijo tudi na stara leta – vsak mesec lahko privarčujete poljuben znesek, ki vam bo v starosti prišel še kako prav.
– Davčna olajšava. Ves znesek, ki ga v enem letu vplačate za varčevanje se šteje kot davčna olajšava in za toliko se zniža tudi skupna neto olajšava. Po domače povedano to pomeni, da boste ob na koncu leta plačali nižjo dohodnino oziroma, da boste dobili višje povračilo.
– Individualna ali skupinska vključitev v dodatno pokojninsko zavarovanje. Tovrstno zavarovanje lahko sklenete tudi skupinsko, in sicer preko svojega delodajalca. Ta lahko vsak mesec doda celoten ali dodaten znesek in s tem poveča vaše vplačilo v zavarovanje. Pozanimajte se, ali vaš delodajalec ponuja to možnost, v nasprotnem primeru pa mu lahko to tudi sami predlagate in k njemu bodo prišli svetovalci, ki mu bodo predstavili prednosti tega početja.
– Svoje varčevanje lahko redno spremljate preko spletnega portala, ki ga ponuja izbrana banka, saj se ta sredstva zbirajo na vašem osebnem računu.
– Višino vplačila v zavarovanje lahko izberete sami. Najnižja priporočena premija znaša 32,90 EUR, najvišji znesek, do katere ste še upravičeni do davčne olajšave pa je 5,844 EUR bruto plače.
– Izbrano premijo lahko plačujete mesečno, četrtletno, polletno ali pa letno.
– Če pridete v obdobje, ko ne morete ali ne želite vplačevati premije, vam je na voljo možnost mirovanja.
– Dodatno pokojninsko zavarovanje vam daje možnost predčasne dodatne pokojnine po 53. letu starosti, tudi če v tem času niste več vključeni v to zavarovanje.

dodatno pokojninsko zavarovanje
Z vplačevanjem v dodatno pokojninsko zavarovanje boste na stara leta prejemali dodatno pokojnino.

Tako, našteli smo veliko prednosti, ki jih ponuja dodatno pokojninsko zavarovanje, ki vam bodo pomagale pri odločitvi za vplačevanje v to zavarovanje. Če imate še kakšna vprašanja, se lahko vedno obrnete na svojo zavarovalnico in tam vam bodo lahko bolj podrobno razložili kako in kaj.

Še nekaj informacij o dodatnem pokojninskem zavarovanju

Denar, ki ga privarčujete v okviru dodatnega pokojninskega zavarovanja, lahko po upokojitvi črpate v obliki dodatne pokojnine oziroma pokojninske rente. Zbrana sredstva boste prejemali poleg redne pokojnine, pri čemer to ne vpliva na višino vaše redne pokojnine.

Če želite biti ves čas na tekočem s svojim finančnim stanjem na zavarovalni polici, potem vam je na voljo SMS obveščanje. SMS boste prejeli enkrat na mesec, o načinu prijave na SMS obveščanje pa se morate pozanimati pri vaši zavarovalnici.

dodatno pokojninsko zavarovanje
V pokoju vas čaka veliko lepih stvari, zato se takrat ne bi smeli ukvarjati s finančnimi skrbmi.

Privarčevana sredstva lahko prenesete tudi v drug pokojninski sklad, a to je možno le, če oba pokojninska sklada delujeta na podlagi pokojninskih načrtov, ki jih je odobril minister, pristojen za delo. Sredstva pokojninskega načrta skupinskega zavarovanja ni mogoče prenesti v pokojninski načrt individualnega zavarovanja in obratno.

Varčujete lahko v skladu z naložbeno strategijo življenjskega cikla ali pa varčujete le v skladu z zajamčenim donosom. Dinamični sklad je mišljen predvsem za ljudi do 48. leta, ki lahko pri varčevanju prevzamejo več naložbenega tveganja. Naložbeni cilj tega sklada je doseganje visoke rasti vrednosti sredstev na dolgi rok in ob visoki stopnji tveganja. Zavarovanec nosi naložbeno tveganje brez zajamčenega donosa, a s tem na dolgi rok dosega višje donose. Uravnoteženi sklad je namenjen osebam med 48. in 60. letom. S tem zavarovanec dosega zmerno donosnost sredstev in srednjo stopnjo naložbenega tveganja. Zajamčeni sklad je najbolj varna oblika varčevanja, saj znotraj njega prevladujejo predvsem varne naložbe.

Dodatno pokojninsko zavarovanje vam prinaša veliko prednosti in omogoča stabilno finančno stanje tudi v jeseni življenja. Vsi vemo, da so slovenske pokojnine vse nižje, zato vsak dodaten evro pride še kako prav. Poskrbite, da se boste še danes vključili v dodatno pokojninsko zavarovanje in tako privarčevali več denarja za uživanje v pokoju.

Rate this post

Nedavne objave