Kleparstvo je zahtevno natančno in estetsko delo


Kleparstvo je natančno delo, ki zahteva izkušnje ter veliko mero znanja o kovinah ter varjenju, da se nared kakovosten in lep izdelek. Večinoma kleparska dela zajemajo delo na strehah s kovinami ali z avtomobili. Če ste kdaj imeli kakšen opravke s krovstvom in je pomožna gradbena dela izvajal klepar brez smisla za estetiko ter z malo znanja in volje za kleparska krovska dela, potem ste morali za njim popravljati, ker je verjetno kje tudi lahko zamakalo. To je najhuje, kar se lahko zgodi, ker so lahko nekatere napake nepopravljive. Zato sledite prejšnji povezavi in našli boste takega, ki svoje delo naredi res kakovostno in lepo.

Kaj kleparstvo zajema?

Če naročite kleparstvo pri novogradnjah ali pri starejših hišah, bo klepar naredil vse kovinske izdelke na strehi in tudi v hiši. To pomeni, da se loti lahko pločevinaste strehe, obrob okoli dimnikov in strešnih oken, žlebov ter raznih cevi in drugi kovinskih izdelkov v hiši ali v stavbi.

kleparstvo

Kleparji bodo poskrbeli za montažo žlebov in odtočnih cevi, strešnih žlot in obrob ter snegobranov, strešnih oken in svetlobnih kupol. Frčade pa bodo pokrili z ravno pločevino.
Kleparstvo zajema tudi načrtovanje del in svetovanje, katere materiale je najbolje uporabiti za določena dela. Ni vseeno, katera kovina je na strehi ali ob obrobah in iz česa so na primer narejene cevi ali kotlički. Material je potrebno izbrati skrbno, da se ne krivi in je dovolj odporen še desetletja ter da ne podleže koroziji in rji.

Kako nastane kovinski izdelek?

Kleparstvo se ukvarja s kovinskimi izdelki, ki jih naredijo običajno iz tanjših lističev kovine in jih oblikujejo tako, da nastane točno določen izdelek, ki je prilagojen samo eni situaciji in se prilega zelo natančno. Pa naj gre za prikrivanje strehe s temi lističi, ali za žlebove in odtočne cevi ter tudi za police pri oknih.

Zakaj izbrati dobrega kleparja?

Kleparstvo je izjemno natančno in zahtevno delo. Zato potrebuje klepar veliko izkušenj in se mora na terenu naučiti, kaj je dobro in kaj ne. Obvladovati mora tudi varjenje, saj bo le tako lahko zagotovil tesne spoje, ki ne bodo puščali vlage in vode v notranjost stavbe, saj bi s tem povzročili nepopravljivo škodo.

Neizkušen ali nezavzet klepar lahko trajno poškoduje tudi fasado in naredi nepopravljivo škodo na kovinskih izdelkih, ki jih je potrebno nekatere zamenjati, kar pomeni dodaten strošek ter čas in morda tudi škodo na objektu. Da bi take napake popolnoma sanirali, je skoraj nemogoče in bosta dolgo časa potem vaš dom ali stavba trpela poškodbe ter vlago.

Kleparstvo mora zagotoviti, da ni nobene napake in da se strešni kovinski elementi povsem prilagajajo drug drugemu ter spoji tesnijo 100 %. Tu ne sme biti nobenega odstopanja, zato takega dela ne more opravljati kdorkoli.

Klepar mora imeti tudi smisel za estetiko in mora znati narediti okrasne ter ostale elemente na strehi in v hiši tako, da lepo izgledajo na pogled. Klepar mora opravljati svojo obrt z ljubeznijo in skrbno predanostjo.

Zadnje čase se vse bolj nameščajo tudi razne ovire proti pticam, da ne posedajo na strehah in na oknih ter ne mažejo stavbe in okolice. Tudi te naredi klepar. V modi pa so tudi lovilci umazanije, ki so izdelani iz kovin in vam jih bo klepar z veseljem naredil tako, da bodo zraven še estetski in ne samo uporabni.

Kaj pa strelovodi?

Kleparstvo se ukvarja tudi s strelovodi, ker so zadnje čase vedno bolj nameščajo na vse stave, saj je vedno več neurij in neviht z močnimi strelami, ki poškodujejo lahko dele stavb, naprave v stavbi in tudi ljudi. Strelovod bo stavbo dobro zavaroval pred udarci različnih strel.

Narediti strelovod ni kar tako. Kleparstvo mora poznati vse zakonske predpise, kako mora biti postavljen in kako mora delovati. Treba je upoštevati različne razdalje med gradniki. Med deli pa ne sme biti nobenih presekov. Paziti je treba tudi, da ne pride v stik z vnetljivimi materiali.

Rate this post

Nedavne objave