Palica za uteži za doseganje najboljših rezultatov


Želja po lepo oblikovanem telesu je danes prisotna ne le pri nežnejšemu spolu, ampak tudi pri moških. Ti še posebej radi posežejo po pripomočkih za utrjevanje zgornjega dela trupa, kamor sodi tudi palica za uteži. To odlično vadbeno opremo najdete na spletni strani https://sportnaoprema.si/product-category/utezi-2/, kjer lahko izbirate tudi med najrazličnejšimi fitnes utežmi, kettlebell utežmi in drugimi priročnimi pripomočki. S pravilno vadbo in ustrezno izbiro pripomočkov boste hitro in učinkovito dosegli željeni cilj, poleg tega pa s krepitvijo mišic poskrbeli za zdravo in čvrsto telo.

palica za uteži

Vadba po vaši meri

Palica za uteži se uporablja predvsem za trening mišičnih skupin zgornjega dela telesa, kamor sodijo mišice rok, ramen, prsi in hrbta. Palice so različnih dimenzij – izbirate lahko med pestro ponudbo dolžin, utežnosti, obdelav in premerov, odvisno od vaših želja in potreb pri samem treningu. Tako bo kratka enoročna palica za uteži odličen pripomoček za krepitev vaših bicepsov, medtem ko palico daljše dolžine omogoča kvalitetno izvedbo bench pressa in vseh ostalih vaj na bench klopeh.

Prav tako pa je palica za uteži odličen pripomoček za začetnike, saj si lahko s poljubnim dodajanjem uteži sami regulirate težavnost vadbe. Sama palica za uteži je lahka, zato bistveno ne pripomore h končni teži. To pa je tudi njen namen, saj naj bi obremenitev posameznik reguliral z dodajanjem in odvzemanjem uteži. Palica za uteži tako omogoča, da trening prilagodite sebi in svojim zmožnostim. Če ste začetnik pa vam svetujemo kratek posvet s strokovnjakom na fitnes področju. S pravilno izvedbo in težavnostjo vaj se boste namreč izognili poškodbam in hitreje dosegli željene rezultate.

Različni tipi palic za uteži

V osnovi ločimo standardne palice za uteži in olimpijske palice. Pri standardni različici palic lahko izbiramo med različnejšimi dimenzijami cilindrov za uteži, medtem ko za olimpijske palice veljajo drugačna določila. Gre za palice, pri katerih so cilindri za uteži premera 50 mm. Pomembno je poudariti tudi dejstvo, da so olimpijske palice kompatibilne z vsemi olimpijskimi diski, katerih odprtina meri v premeru 51 mm.

palica za uteži 1

Ravno kompatibilnost pa je lastnost, ki kvalitetno olimpijsko palico za uteži šteje v obvezno opremo vsakega spodobnega fitnes centra. Za domačo uporabo vam bodo popolnoma zadostovale standarde palice, ki so cenovno veliko ugodnejše od njihovih olimpijskih sester. Vsekakor pa še vedno zadostijo potrebam po kakovostnem treningu.

Ne glede na to katera palica za uteži vas spremlja pri treningu, ne smete pozabiti na varnost. Vedno uporabljajte varnostne zaponke, ki preprečujejo zdrs uteži s palic in s tem morebitne poškodbe. Vabdo s palico pa si lahko nekoliko olajšate tudi z odločitvijo za uporabo oblog. Te poskrbijo, da je trening tudi nadvse udoben.

Vaje s palico za uteži

Palica za uteži, ki jo lahko poljubno obremenite omogoča izvajanje pestre palete fitnes vaj. Najbolj priljubljene vaje so dvigovanje uteži za krepitev bicepsa in tricepsa ter bench press ali v prevodu potisk s klopi. Obteženo palico se uporablja tudi pri vaji imenovani dead lift ali mrtvi dvig, ki v prilagojeni izvedbi krepi tudi mišice nog in hrbta.

Hkrati pa je to tudi idealni pripomoček za izboljšanje koordinacije vašega telesa. Obstaja namreč cela vrsta vaj s pomočjo palice, ki uspešno pripomorejo k stabilizaciji trupa, kar je tudi odličen način za pridobivanje telesne forme po poškodbah. V takem primeru je seveda nujna vadba pod nadzorom usposobljenega inštruktorja. Za vaje, kjer glavni cilj ni pridobivanje večje mišične mase, ampak predvsem učvrstitev telesa, je najbolj primerna obtežena palica, sicer razširjena pri aerobiki.

Ko se v življenju odločimo za spremembo, je potrebno stopiti v akcijo in narediti prvi korak k zastavljenemu cilju. Naj bo prvi korak na vaši poti prav nakup športne opreme, nikakor pa pri tem ne smete pozabiti na utežno palico. Kakovostna palica za uteži vas bo namreč spremljala vse od vaših prvih korakov pa vse do najvišjih stopničk v športni karieri.

 

Rate this post

Nedavne objave