Palms omogoča ohranjanje ekosistemske celovitosti gozdov


Gozdarske prikolice in dvigala Palms zagotavljajo kvaliteto in zanesljivost pri spravilu lesa. Z njimi izkoriščamo naravne danosti, ki nam jih ponujajo gozdovi. Ob tem moramo slediti varnostne smernice, okoljske predpise in trajnostne prakse, saj so gozdovi preplet številnih rastlinskih in živalskih vrst, ki živijo v ravnovesju. Če se ravnovesje poruši, se je gozd primoran spremeniti in prilagoditi. Da se to ne bi dogajalo prepogosto, je potrebno z njim gospodariti trajnostno in odgovorno.

Slovenija je dežela, katere več kot 60% površine je pokrite z gozdovi. Skoraj vsak slovenski kraj leži v bližini gozda, zato smo Slovenci z njim tesno povezani. Gozd je prostor za sprostitev, izvir kvalitetnega zraka in vir zaslužka.

palms

Spravilo lesa s Palms gozdarsko opremo je trajnostno in odgovorno

Spravilo lesa je dejavnost, ki se v Sloveniji izvaja že stoletja in je pomemben del naše kulturne dediščine. Ker je les naravni vir s številnimi uporabnimi lastnostmi, je potrebno z njim ravnati odgovorno in trajnostno. Gozdnogospodarski načrt določa obseg poseka, vrste dreves, ki se lahko posekajo in način spravila. Pri tem se spoštuje zakonodaja in ohranja biotska raznovrstnost ter z njo naravni ekosistem.

Pri spravilu lesa s Palms gozdarsko opremo se gozdarji držijo ustaljenih postopkov, po katerih les iz gozda pripeljejo do lesno-predelovalnih obratov. Posek lesa upošteva naravne procese v gozdu. Spravilo lesa se mora izvesti varno, z najmanjšim možnim vplivom na okolje ter čim manjšim vplivom na tla, vodo in zrak.

Postopek spravila lesa se mora izvesti na varen način

 • najprej se pripravi gozdno območje: očistijo se poti in odstranijo ovire, ki bi lahko ovirale delo strojev in premikanje lesa,
 • drevesa se posekajo odvisno od potreb in glede na določen načrt,
 • iz posekanih dreves se oblikujejo hlodi različnih premerov in dolžin,
 • hlodi se s pomočjo dvigal nakladajo na gozdarske prikolice Palms in odpeljejo do lesno-predelovalnega obrata oziroma druge ciljne točke,
 • na cilju se hlodi razložijo s pomočjo dvigal Palms in pripravijo za nadaljnjo obdelavo ter končno uporabo ali prodajo.

V lesno-predelovalnih obratih les razrežejo, posušijo, obdelajo in predelajo v polizdelke in izdelke, ki gredo naprej v prodajo.
Les je pomemben gradbeni material, uporablja pa se tudi za izdelavo pohištva in embalaže, kot vir energije in v drugih industrijskih panogah.

palms

Gozdarska prikolica Palms je sinonim za učinkovit in varen prevoz lesa

Estonsko družinsko podjetje Palms Mehaanikakoda sta oče in sin ustanovila leta 1992. Z vztrajnim delom in nenehnim razvojem se je podjetje razvilo v vodilnega proizvajalca gozdarskih prikolic in dvigal v Evropi, ki je danes sinonim kakovosti in zanesljivosti.
Najnovejša peta generacija prikolic in druge vrhunske gozdarske opreme je tako plod 25 letnih izkušenj in razvoja. Stremijo k proizvodnji najboljše in najkakovostnejše gozdarske opreme, ki naj bi uporabnikom olajšala delo.

Prednosti kvalitetne gozdarske opreme

Kvalitetna gozdarska oprema omogoča učinkovit in varen prevoz lesa iz gozda do lesno-predelovalnega obrata. Prednosti gozdarske prikolice Palms so:

 • poenostavljeno nakladanje zaradi opremljenosti prikolice z lastnim sistemom za naklad lesa,
 • hiter in učinkovit prevoz velikih količin lesa,
 • manjša dimenzija prikolici omogoča dostop do zahtevnih, težko dostopnih terenov in po ozkih gozdnih poteh,
 • posebni vlečni sistemi gozdarski prikolici omogočajo, da med prevozom povzroči manjše poškodbe tal. Tako se zmanjša vpliv na okolje in ohranja ekologija gozda.

palms

Kaj odlikuje gozdarsko opremo Palms?

Vodilno podjetje na področju gozdarske opreme Palms, katerega zastopnik na slovenskem trgu je podjetje TRISA d.o.o., izdeluje izdelke, ki so namenjeni za prevoz in obdelavo večjih količin lesa. Kombinacija izdelkov, narejenih iz vrhunskih materialov, zagotavlja lažje opravljena težka in zahtevna gozdarska dela.

Opremo odlikujejo:

 • vrtljivi priključki – patentiran sistem gredi za priključke, ki zmanjša stroške vzdrževanja in poveča vzdržljivost dvigal,
 • izboljšana delovna ploščad – uporabniku sta namenjeni zložljiva delovna ploščad in lestev, ki sta enostavni in udobni za uporabo,
 • skrite hidravlične cevi – hidravlične cevi skriva krak teleskopskega dvigala, kar poveča njihovo vzdržljivost in zanesljivost,
 • U-tip okvirja – okvir oblikovan v obliki črke U zmanjša tveganje, da bi se prikolica zataknila za ovire v gozdu. Tudi hidravlične komponente so skrite v okvirju, a so vseeno lahko dostopne za vzdrževanje,
 • ojnice – ustrezajo najnovejšim EU standardom,
 • varnostne rešetke – močne in varne rešetke ustrezajo najnovejšim EU standardom,
 • zaščitena napeljava cevi,
 • oporniki – s patentiranim sistemom za hitro, enostavno ter varno zaklepanje,
 • vsa oprema je narejena iz vrhunskega švedskega jekla Strenx, ki zagotavlja odpornost in vzdržljivost,
 • poseben premaz povečuje obstojnost materialov in daje izdelku dodatno vrednost.

Ergonomska oblika opreme poveča produktivnost in olajša delo uporabniku. Dodatna oprema pa poskrbi, da so dela v gozdu hitro in učinkovito opravljena.

Komu je namenjena gozdarska oprema Palms

Gozdarske prikolice in dvigala Palms slovijo kot zanesljiv proizvod in nepogrešljiv pripomoček za delo v gozdu pri spravilu lesa. Izdelani v skladu z najvišjimi standardi in iz visokokvalitetnega materiala zadostijo kriterijem še tako zahtevnega uporabnika. Odlikuje jih zanesljivost in dolga življenjska doba.

palms

Štirje razredi gozdarskih prikolic narejenih po željah uporabnikov:

 • serija S – lahke in kompaktne gozdarske prikolice z bruto težo od 8,5 ton do 12 ton, nosilnostjo od 6 ton do 10 ton ter nakladalno površino od 3 m do 3,87 m,
 • serija D – gozdarske prikolice, ki so primerne za prenašanje večjih bremen ter zmorejo zahtevnejša opravila. Bruto teža od 10 ton do 18 ton, nosilnost od 8,5 ton do 15,6 ton ter z nakladalno površino od 3,9 m do 4,08 m,
 • serija U – gozdarske prikolice te serije so vzdržljivi in trpežni stroji, ki so primerni za zahtevnejše sečnje in velike obremenitve. Bruto teža od 15 ton do 19 ton, nosilnost od 13 ton do 16,5 ton,
 • posebne gozdarske prikolice – so primerne za delo v najzahtevnejših pogojih, saj imajo štiri kolesni mehanski ali hidromehanski pogon. Prikolice z mehanskim pogonom se lahko uporabljajo samo s traktorjem, za katerega je prikolica namenjena, saj imajo poseben prilagojen menjalnik med priključno gredjo traktorja in osmi prikolice.

Gozdarska oprema Palms je bila preizkušena v dejanskih življenjskih pogojih, zato je kos vsaki še tako zahtevni nalogi. Svojo nalogo odlično opravi na kmetiji za vsakodnevna opravila kot tudi v gozdu ob izjemnih priložnostih.
Široka paleta modelov gozdarske opreme Palms je odgovor za vsako nalogo.

Rate this post

Nedavne objave