Parket je vse bolj priljubljena izbira talne obloge


Če ste si že ali pa si še ustvarjate svoje stanovanje, potem ste se verjetno že kdaj tekom gradnje vprašali, kaj izbrati za talne obloge – naj bodo to ploščice, parket, morda kaj drugega? To je v prvi vrsti odvisno od vašega okusa in želje, vseeno pa se pred nakupom pozanimajte o prednostih in slabostih različnih talnih oblog. V tem članku bomo nekaj besed spregovorili o parketu, več pa si preberite na https://www.alpod.si/parket/.

parket
Parket je zagotovo prava izbira za vaš dom!

Kakršenkoli lesen element v stanovanju vedno doda videt domačnosti in topline. Odličen je zato, ker se super ujema tako s starimi kot tudi z modernimi kosi pohištva, kombinirate pa ga lahko s kovinami, kamnom ali steklom. Parket je izdelan iz naravnega materiala (lesa), zato je odlična izbira za vse, ki si želijo imeti košček narave v svojem domu.

Naraven videz in domač pridih

Parket je že od nekdaj poznan kot zelo hvaležen in trpežen material. Ker je izdelan iz naravnega materiala, daje občutek domačnosti in poskrbi za naraven videz. Že vrsto let spada med najbolj priljubljene in iskane talne obloge, preživel je celo mnoge druge modernejše trende med talnimi oblogami. Seveda pa tudi tehnologija za izdelavo parketa napreduje, zato so vam danes na voljo parketi v številnih barvnih odtenkih, različnih površinskih obdelavah in gradacijah. Pri izbiri vrste lesa še vedno prevladuje hrast, priljubljeni pa so tudi jesen, macesen, oreh in bor. Vsak parket vam je na voljo v različnih dimenzijah, barvnih odtenkih, gradacijah in površinskih strukturah.

Ko se odločite za parket, morate še izbrati med klasičnim in gotovim parketom. Razlika? Klasični parketi so pri nas najbolj razširjeni, čeprav zahtevajo dolgotrajen postopek polaganja (brušenje, lakiranje, sušenje). So zelo vzdržljivi, da se jih tudi obnoviti in jim povrniti naraven videz. Vgrajuje se jih z lepljenjem na podlago, pri čemer je možno delati tudi različne vzorce, na primer ribjo kost ali chevron. Vedno večjo veljavo pa dobivajo tudi gotovi parketi, ki so sicer nekoliko dražji od klasičnih, a so za polaganje in vzdrževanje bolj priročni. Polaga se jih na način plavajočega polaganja s suhomontažnim klik sistemom spajanja desk. Na trgu dobite res veliko različnih modelov gotovih parketov, zato si velja ogledati to ponudbo. Ker je vsako stanovanje drugačno, si lahko parket izberete posebej za vaše potrebe – na voljo so vam različne dimenzije, ki se jih da prilagoditi tlom vsakega doma. Polagate ga lahko na poljubne načine, v obliki črke V oziroma chevron, v vzorcu ribje kosti, v klasični oziroma pravokotni legi itd. Odločitev je vaša.

parket
Parket lahko položite v obliki različnih vzorcev.

Parket je primeren za vse vrste gradenj

Parket lahko položite v vse kotičke vašega doma, tudi v kopalnico, saj je odlična alternativa mrzlim in drsečim ploščicam. Našli pa ga boste tudi v nekaterih javnih prostorih, na primer v barih, restavracijah in celo hotelih, saj prenese velike obremenitve. Če se ga pravilno položi in vzdržuje, bo v svojem prvotnem stanju ostal kar nekaj let, vi pa boste vsak dan občutili toplino, domačnost in pristnost – počutili se boste, kot da imate naravo na dosegu roke. Če se navdušujete nad toplovodnim talnim gretjem naj vam omenimo, da obstajajo tudi parketi, primerni za tovrstno gretje – našli jih boste pod imenom dvoslojni parketi.

Investicija v prihodnost

Za nakup parketa ali drugih talnih oblog se pač ne odločimo kar čez noč, saj gre za dolgoročno investicijo, za katero pričakujemo, da je ne bomo rabili menjati vrsto let. Prav tako take investicije stanejo tudi kar nekaj denarja, zato pred nakupom talne obloge res dobro premislite, kaj želite in kako bi to izgledalo v vašem domu. Odpravite se v nakupovalne centre in natančno preglejte široko ponudbo talnih oblog. Za nasvet se obrnite tudi na strokovnjake, ki vas bodo znali usmeriti v pravo smer – morda lahko pridejo celo k vam domov, si ogledajo prostore in tako z večjo gotovostjo predlagajo najprimernejšo talno oblogo. Pri končni odločitvi dajte prednost kvaliteti, ne ceni, saj ta včasih tudi zavaja oziroma ne pove prav dosti o sami kvaliteti materiala.

parket
Pri vzdrževanju parketa ne boste imeli veliko dela.

Parketi so zelo hvaležni za vzdrževanje, saj ne potrebujejo posebne nege. Vsak dan znova boste navdušeni nad njihovim izgledom, ki bo očaral tudi vaše goste. Ne glede na to, ali želite doseči hladen in umirjen, topel in igriv, razposajen in vesel, pogumen in divji, tradicionalen, moderen, kmečki ali meščanski videz je izbira parketa prava izbira.

Strokovnjaki poznajo vse prednosti in slabosti parketov, zato jih le povprašajte po tem. Hrast, oreh in jesen veljajo za najbolj trpežne vrste lesa, zato se večina ljudi odloči za njih, seveda pa lahko posežete tudi po kakšni eksotiki. Pošljite povpraševanje in se pozanimajte o cenah različnih parketov, da boste malo bolje vedeli, kaj lahko pričakujete.

Parket je vse bolj priljubljena izbira talne obloge v različnih vrstah objektov. Je odlična alternativa mrzlim in pogosto drsečim ploščicam, daje videz topline in domačnosti, zato se boste vanj takoj zaljubili. Če želite popestriti videz svojega stanovanja, lahko izberete različne barvne odtenke ali vrste lesa in verjamemo, da boste nad končnim rezultatom več kot navdušeni.

Nedavne objave