Propolis: čudežni izdelek, ki pozitivno vpliva na zdravje


Je tudi vaš ritem življenja postal tako hiter, da se ne zavedate več dogajanja okoli sebe? Za trenutek se ustavite in občudujte lepote, ki vam jih poklanja narava. Ste že kdaj opazovali čebelo, ki lahkotno leta iz cveta na cvet in nabira dobrote? Se zavedate, da v sadovih njenega dela uživamo tudi mi? V današnjem članku vam bomo predstavili propolis, ki je eden izmed glavnih pridelkov naših pridnih čebelic. Izvedeli boste zakaj je tako dober za zdravje, na kakšne načine ga lahko uporabimo in kje kupiti kvaliteten propolis pridelan v Sloveniji.

propolis

Kaj je propolis?

Smolasta in lepljiva snov, ki jo imenujemo tudi zadelavina, se nahaja na popkih in brstičih dreves. Služi kot material, s katerim čebele zaščitijo vhod v svoj panj. Vse razpoke in špranje ter stene panja so premazane s propolisom, z njihovo pomočjo pa čebele popravijo tudi satovje. Propolis čebeljo družino obvaruje pred različnimi glivičnimi boleznimi in okužbami. V Franciji so med izvajanjem laboratorijskih testov ugotovili, da čebele v primerjavi z ostalimi žuželkami nimajo parazitov, bakterij in virusov. Nič nenavadnega, da ima ta čudežni izdelek mnoge pozitivne učinke tudi na zdravje ljudi.

Lastnosti propolisa

Je grenkega okusa in močnega vonja. Njegova barva je odvisna od različnih dejavnikov. Po navadi je svetlo rumene ali rdečkasto rjave barve, včasih pa najdemo tudi črnega, predvsem kadar gre za starejši propolis. Pri višjih temperaturah je lepljiv, medtem ko je pri nizkih temperaturah tekoč, krhek in drobljiv. Največ aktivnih sestavin vsebuje sveži propolis, vseeno pa je njegov rok trajanja do pet let, če ga hranimo v temnem in suhem prostoru pri temperaturi do 25 stopinj Celzija.

Sestavine, ki se skrivajo v propolisu

Znanstvenikom do danes še ni uspelo raziskati vseh sestavin, ki se skrivajo v propolisu. Zaenkrat poznamo okoli 200 sestavin, od tega predstavlja smola okoli 50% delež, eterična olja 30% in cvetni prah 5%. V propolisu se nahaja tudi veliko beljakovin, vitaminov in mineralov kot so železo, cink, mangan, baker, kalcij, natrij in kalij. Za visoko biološko vrednost propolisa poskrbijo flavonoidi, fenoli in aromati. Vsebnost aktivnih snovi je odvisna od sezone, lokacije čebeljih družin, podnebja, vrste čebel, dreves v okolici in drugih dejavnikov.

Načini uporabe

Skoraj vsem izdelkom iz propolisa je skupno, da močno vplivajo na delovanje imunskega sistema in so primerni za vsakodnevno uživanje. Kljub temu pa ga na tržišču najdemo v različnih oblikah. Spodaj je naštetih nekaj najpogostejših načinov uporabe: 

 1. Kapljice.
 2. Tinkture.
 3. Mazila in kreme.
 4. Pršila.
 5. Bonboni in pastile.
Propolis v obliki kapljic.

Lajšanje težav s pomočjo propolisa

Propolis vsebuje različne aktivne snovi, ki blagodejno vplivajo na zdravje ljudi, zato ga uporabljajo v prehrambeni, kozmetični in farmacevtski industriji. Zaradi svojega antibiotičnega, antibakterijskega in protiglivičnega delovanja ter protivnetnih in antioksidativnih učinkov govorimo o vsestranskemu izdelku, ki rešuje mnogo tegob, tudi kadar klasična medicina odpove.

Spodaj je naštetih le nekaj najpogostejših pozitivnih učinkov propolisa na zdravje ljudi:

 • Pomaga pri krepitvi in podpori imunskega sistema.
 • Preprečuje vnetja in okužbe.
 • Pomaga pri zdravljenju obolenja dihal in dihalnih poti.
 • Lajša bolečine, zlasti pri težavah z dihali, grlom, ustno votlino in kožo.
 • Deluje kot odlična preventiva pri preprečevanju vnetja želodčne in črevesne sluznice.
 • Izboljšuje naše oralno zdravje, saj ščiti našo ustno sluznico in neguje ustno votlino. Blagodejno vpliva na grlo in žrelo, poleg tega pa je odlična preventiva proti vnetju dlesni in kariesu. Pomaga tudi pri zobobolu in bolečih aftah.
 • Zaradi svojih antibakterijskih in protivnetnih lastnosti je idealen tudi za zdravljenje kožnih težav, kot so akne, ekcemi, herpes, rane, odrgnine in opekline ter piki insektov. Izdelki iz propolisa so odlični tudi za negovanje občutljive kože po britju.

So izdelki iz propolisa primerni za vse ljudi? 

Uporaba izdelkov iz propolisa je odsvetovana osebam, ki imajo alergijo na medene izdelke. Prav tako je uporaba omejena pri otrocih, nosečnicah in doječih materah. Veliko izdelkov iz propolisa je namreč narejenih na alkoholni osnovi. Vedno preverite sestavine in navodila za uporabo, saj bi zaradi neupoštevanja navodil in neprimernega doziranja lahko prišlo do stranskih učinkov.

Osebe, ki ne smejo uživati alkohola lahko posegajo po izdelkih, ki so narejeni na brezalkoholni osnovi. Ponudba je široka in zagotovo boste našli nekaj, kar bo vsaj malo pripomoglo k izboljšanju vašega zdravja.

Kje kupiti kvalitetne izdelke iz propolisa?

Propolis danes lahko najdemo skoraj povsod. Kupite ga lahko v lekarnah, specializiranih in čebelarskih trgovinah ali na spletu. Pomembno je, da izberete kakovosten izdelek, ki je pridobljen na ustrezen način in ne vsebuje škodljivih dodatkov.

Propolis podjetja Medeni zaklad je brez nepotrebnih dodatkov kot so konzervansi, barvila, umetne arome in sladila, zato jih lahko uživamo redno in brez skrbi. Prodajajo se v obliki tinkture, ki vsebuje vsaj 10% propolisa v alkoholni raztopini. Dnevno lahko zaužijemo 18 kapljic, ki jih uživamo samostojno ali pa jih dodamo k žlici medu ali kocki sladkorja.

Zaposleni iz podjetja Medeni zaklad vam bodo z veseljem odgovorili na vsa vprašanja glede njihovih izdelkov. Dosegljivi so na telefonski številki 070/605/771, veseli pa bodo tudi vašega sporočila na elektronski naslov info@medenizaklad.si.

Rate this post

Nedavne objave