Glavni simptomi menopavze – kako se soočiti s spremembami


V tem prispevku bomo opisali kateri so glavni simptomi menopavze. Seveda se simptomi menopavze ne pojavljajo pri vseh ženskah, in njihova intenziteta se lahko med posameznicami razlikuje. Menopavza se začne pojavljati že po 45. letu. V tem času se začnejo pojavljati simptomi menopavze, ki niso opazni pri vseh ženskah. Simptomi menopavze se pojavijo kot posledica spremenjenega hormonskega ravnovesja, običajno pa so povezane z menstrualnim ciklom.

Zgodnji začetek perimenopavze

Včasih se obdobje perimenopavze začne že pred 40. letom, kar je pogosto povezano z življenjskim slogom. Predmenopavza se lahko v zgodnejšem obdobju pojavi predvsem pri ženskah s prekomerno telesno težo, kadilkah, tistih, ki so doživele težke življenjske preizkušnje, kroničnih bolnicah in podobno. Zdrav življenjski slog lahko olajša soočanje z znaki menopavze, tudi ko ta nastopi v pravem času.

Simptomi menopavze

Simptomi menopavze

Navali vročine, ki jih pogosto spremlja potenje, predstavljajo najpogostejše znake menopavze in se pojavljajo pri več kot 80 % žensk v tem obdobju. Verjetno jih povzroča motnja v delovanju možganov, ki uravnava telesno temperaturo, in ta motnja nastane zaradi sprememb v ravneh hormonov.

Motnje spanja in vpliv na kakovost življenja

Izraza navali vročine in nočno potenje se pogosto uporabljata izmenično, saj označujeta isto skupino simptomov. To lahko moti spanje in s tem negativno vpliva na kakovost življenja. Spremembe sobne temperature, uživanje začinjene hrane in stresne situacije lahko sprožijo navale vročine in nočno potenje.

Spremembe v menstrualnem ciklusu

Menopavza prinese s seboj številne spremembe v menstrualnem ciklusu. Ključni znak menopavze je izostanek menstruacije. Vendar se redko zgodi, da menstruacija nenadoma preneha. Pogosto postane menstrualni ciklus nepravilen, s povečano močjo ali bolečino med menstruacijo.

Povečanje teže

S staranjem se naravno zmanjšuje naša telesna dejavnost, zato menopavza ni edini vzrok za povečanje teže. Hormonske spremembe lahko vplivajo na težo, vendar ne nujno enakomerno. V menopavzi se pri ženskah pogosto pojavlja povečanje telesne teže. Če se tega zavedate vnaprej, se lahko ustrezno pripravite – povečate telesno dejavnost in vzdržujete zdrav način prehranjevanja.

Spremenjeno razpoloženje

Hormonske spremembe med menopavzo lahko vplivajo na delovanje možganov, kar pri ženskah lahko sproži znake potrtosti ali nihanja razpoloženja. Ti znaki menopavze so verjetno bolj pogosti, kot si pogosto predstavljamo; občasne hormonske spremembe lahko celo pripomorejo k razvoju depresije. Potrtost v menopavzi se lahko še bolj poglobi, saj se običajno pojavi hkrati s tem, ko otroci odraščajo in zapuščajo dom. Občutek izpraznjenosti in spremembe v družinskem dinamičnem ravnotežju lahko dodatno obtežijo to občutljivo obdobje.

Tesnoba, razdražljivost in fizični simptomi

Tesnoba in razdražljivost sta prav tako pogosti deli menopavze. Nekatere ženske opažajo, da so ti znaki menopavze podobni tistim, ki jih doživljajo med predmenstrualnim sindromom, in jih obravnavajo na podoben način. Občasno se lahko tesnobi ali razdražljivosti pridružijo fizični simptomi, kot so drhtenje ali zavedanje bitja srca.

Boleči sklepi in mišice

Pri nekaterih ženskah se v menopavzi pojavljajo bolečine v mišicah in sklepih, pri čemer je najpogosteje prizadeta zgornja polovica telesa – vrat, ramena, komolci in roke. Hormoni pri ženskah igrajo pomembno vlogo pri zdravju sklepov. Nihanje ravni estrogena med menopavzo vpliva na delovanje mišic in sklepov, kar lahko vodi v bolečine in nelagodje.

Menopavzni glavoboli

Glavoboli v menopavzi se lahko pojavijo zaradi razdražljivosti in tesnobe. Čeprav mehanizem še ni popolnoma razumljen, se zdi, da hormonske spremembe med menopavzo neposredno vplivajo na nastanek glavobola. Ti glavoboli verjetno nastanejo na podoben način kot pri ženskah med menstruacijo. Pozabljivost postaja pogost pojav med menopavzo, ki ga ženske včasih pripisujejo zgolj staranju. Nočno potenje, motnje spanja, potrtost in tesnoba lahko vplivajo na kognitivne funkcije.

Nedavne objave