Tapkanje

Tapkanje učinkovito zmanjšuje stres

Zaradi hitrega življenja smo podvrženi stresu, kot še nikoli prej. Vsi se pa zavedamo, da stres velikokrat vodi do mnogih zdravstvenih težav. Oblika alternativnega zdravljenja, ki uspešno zdravi bolezni, ki nastanejo zaradi stresa, je tapkanje. Tehnika EFT, kot tudi pravimo tapkanju, je oblika terapije, s katero se dosega čustvena svoboda. Izkazalo se je, da ta tehnika pomaga ljudem, ki se soočajo s čustvenimi stiskami in to rešujejo brez zdravil, ki jih ponuja moderna medicina. Tehnika EFT velja za zelo priljubljeno obliko alternativnega zdravljenja, ki v relativno kratkem času daje dobre rezultate.

Tapkanje

Tapkanje je koristno za vsakega posameznika

Vsak se vsaj enkrat v življenju znajde v duševni stiski. Načinov, kako se soočiti s takimi težavami je več, čeprav je ta tema še vedno tabu. Moderna medicina v večini primerov ponuja zdravljenje z zdravili, ki pa namesto vzrokov, zdravijo simptome. Mnogi se skušajo izogniti jemanju takih zdravil, saj s tem ne poiščejo vzroka za njihove težave. Če je le mogoče, se želijo ljudje pozdraviti na način, kjer jemanje zdravil ni potrebno. En izmed načinov zdravljenja duha, kjer zdravila niso potrebna, je psihoterapija, ki je učinkovit proces, vendar za nekatere preveč dolgotrajen. Za tiste, ki želijo rezultate hitro, pa pride na vrsto tapkanje.

Tapkanje je le ena izmed mnogih alternativnih oblik zdravljenja, ki uspešno zdravi mnoge duševne stiske, pa tudi nekatere fizične težave, ki se pri človeku pojavijo zaradi stresa. EFT tehnika, kot jo tudi imenujemo, se je razvila v 90-ih letih prejšnjega stoletja in je dandanes prisotna po celem svetu.

Težave, ki se rešujejo s tapkanjem

Tapkanje se poglavitno uporablja pri zdravljenju psihičnih težav. Pomoč iščejo tako mlajši kot starejši, ne glede na spol. Stres v človeškem telesu povzroči blokade, ki se nato kažejo v različnih oblikah težav. Te blokade preprečujejo, da bi energija skozi telo potovala normalno, kar vpliva, da se pojavijo negativna čustva. Tehnika EFT te blokade odstranjuje in ko se energijski sistem sprosti, je rezultat boljše počutje posameznika.

Tapkanje rešuje težave, kjer se pojavljajo negativna čustva, v velikih primerih je to depresija. Potem so tu še tesnoba, panični napadi in anksioznost. Ljudje lahko s tapkanjem premagajo razne strahove, zasvojenost, motnje dihanja, nespečnost in slabo podobo. Rešujejo se tudi negativna čustva, kot sta sovraštvo in jeza. Tapkanje lahko pomaga tudi pri reševanju starih problemov in problemov iz otroštva, pa tudi ostalih težav, ki nižajo nivo življenja.

Potek tapkanja

Čeprav je osnova tapkanja preprosta tehnika, je priporočljivo, da se na začetku odločite za EFT terapijo, kjer vas bo specialist ali specialistka za EFT vodil/a, da bo postopek potekal pravilno. Poleg tega pa boste s profesionalno terapijo dosegli hitrejše in boljše rezultate.

Tehnika EFT temelji na akupunkturskih točkah, po katerih posameznik tapka. Pred začetkom tapkanja je treba določiti težavo oz. negativno čustvo in oceniti, kako močno je to čustvo ali težava. Najlažje si pomagate z lestvico, ki bo ocenila jakost težave, da lahko spremljate svoj napredek..

Nato pripravite uvodni stavek, ki ga boste izgovorili pred tapkanjem. Ta naj bo oblikovan iz negativnega čustva oz. težave v prve delu in trditvijo, da sprejmete samega sebe v drugem delu. Če se morda soočate z žalostjo, lahko rečete: ”Čeprav sem žalosten/na, se sprejemam.” Stavek izgovorite trikrat, medtem, ko tapkate po zunanjem delu roba dlani.

Nato z lahnim tapkanjem nadaljujte po akupunkturnih točkah. Med tapkanjem si ponavljajte stavek, ki opisuje vaše negativno čustvo oz. težavo. Tapkanje poteka po vrsti z začetkom med obrvmi, na zunanjih straneh obeh očes, pod očmi, pod nosom, pod ustnicami, na ključnici in nazadnje še na vrhu glave. Pri vsaki točki ponovite stavek z vašim čustvom.

Ko zaključite, se tako kot na začetku vprašajte po jakosti negativnega čustva oz. težave. Namen je, da se po vsakem zaključenem krogu jakost zmanjša. V nekaterih primerih čustvo oz. težava ostane enaka ali pa celo naraste, kar pomeni, da so se prebudila še dodatna čustva. Nadaljujte, dokler ne občutite olajšanja oz. se ravnajte po navodilih specialista za EFT.