Toplotne črpalke za ogrevanje kot odlična rešitev


Toplotne črpalke, ki nam omogočajo ogrevanje prostorov, lahko delujejo s pomočjo različnih naravnih virov energije. Smiselno je izbrati tistega, ki se v izobilju nahaja v bližini našega objekta, z ozirom na naše finančne sposobnosti, želje ter potrebe. Poznamo več virov toplote, ki jih izkoriščajo toplotne črpalke za ogrevanje. Podtalnica, toplota zemlje in kamnin ter zračna toplota so viri naravne energije, ki nam zagotavljajo enostavno in ugodno pridobivanje toplote na popolnoma naraven način. Edino investicijo predstavlja sama naložba v toplotno črpalko, ki pa žal ni vedno ugodna.

Koliko energije porabijo toplotne črpalke za ogrevanje?

Z naložbo v toplotno črpalko lahko na dolgi rok prihranimo kar nekaj denarja za ogrevanje, saj slednje predstavlja enega izmed največjih stroškov vsakega gospodinjstva. Skupna električna moč toplotnih črpalk za enostanovanjske hiše običajno znaša okoli 5 kW, seveda pa to ni nujno – odvisno je od posameznega tipa in modela toplotne črpalke za ogrevanje.

toplotne črpalke za ogrevanjeLetni stroški se povečajo, če je naš objekt slabše izoliran oz. uporabljamo visokotemperaturni režim ogrevanja z radiatorji. Na tem mestu pridemo tudi do vprašanja, ali je smiselno uporabljati toplotno črpalko, če je naša hiša starejša in slabo izolirana. Čeprav je uporaba toplotne črpalke za ogrevanje v tem primeru možna, ni zelo priporočljiva, saj na ta način ne bomo veliko pridobili. Čeprav lahko na trgu najdemo tudi črpalke, ki omogočajo višjo izhodno temperaturo, je njihova učinkovitost takrat manjša, poraba elektrike pa višja.

Najbolj optimalen način ogrevanja danes predstavlja talno ogrevanje, saj za kakovostno ogrevanje porabi manj toplote. Kombinacija toplotne črpalke ter talnega gretja je tako odlična, saj občutek toplotnega udobja začutimo že pri nižji temperaturi. Tako se naše toplotne potrebe zmanjšajo, prihranki pa povečajo. Vgradnja toplotne črpalke ne zahteva veliko prostora ali časa. Nobenih skrbi nam ne bo povzročalo niti skladiščenje drv ali plina. So zeleno ogrevalo, kar pomeni, da ne ustvarjajo nobenih emisij. Tako so prijazne do okolja ter zmanjšujejo porabo fosilnih goriv. Ker ima nakup tovrstne črpalke mnogo pozitivnih učinkov, se lahko odločimo tudi za subvencioniran nakup, za katerega poskrbi država. Na ta način stroški menjave oz. posodobitve ogrevalne naprave ne presegajo stroškov menjave za klasično ogrevalno napravo.

Stroški vzdrževanja toplotne črpalke za ogrevanje so nizki

Če se enkrat odločimo za naložbo, nas bodo razveselili nizki stroški obratovanja ter vzdrževanja. Slednjega skorajda ni, razen v primeru, ko projekt ni pravilno izveden oz. črpalka ni pravilno dimenzionirana. Vseeno večina proizvajalcev priporoča, da črpalko vsake nekaj let pregledamo ter se prepričamo, da ni nobenih napak.

Rate this post

Nedavne objave