Ultrazvok dojk – Za zdravo življenje


Ultrazvok dojk je zelo pomemben postopek za preprečevanje nastanka prsnega raka. Več o postopku si lahko preberete na ultrazvok-pregled.si/ponudba/ultrazvok_dojk. To je zelo priporočljiv postopek za vse ženske, ki so starejše od petdeset let, saj je za nastanek tumorjev zelo velika možnost še posebej v današnjem času, ko uporabljamo naprave, ki oddajajo veliko količino sevanja.

Ultrazvok dojk

Pregled dojk lahko storimo sami in če začutimo, da imamo v dojki kakšne koli “bulice” oziroma trde snovi, je zdravniški pregled zelo priporočljiv. V primeru, da se zdravnik strinja, da je snov v vaših prsih nekaj nenavadnega, vam bo priporočal takojšni ultrazvok dojk.

Postopek je enostaven in zelo hiter, pri postopku se boste ulegli na posebni sedež in nato vas bo medicinska sestra pripravila za ultrazvok. Prvo kar morate storiti je odstraniti vse elektronske aparate iz svojih žepov, saj sevanje teh naprav lahko povzroči motnje v sami napravi. Nato morate odstraniti kakšne koli kovinske modne dodatke ali pa uhane.

Železne sestavine lahko tudi ovirajo pregled. Nato bo po odstranitvi majice in modrčka medinska sestra vaše prsi na nežno pokrila s posebno sestavino, ki pomaga pri pregledu, da ne pride do trenja naprave s kožo. Nato se ultrazvok dojk lahko začne. Zdravnik ali pa zdravnica bo po površini vaših dojk zelo nežno  pregledala dojke s posebnim aparatom, ki je povezan z monitorjem, na katerem lahko vidite vse, kaj se dogaja v vašem prsnem košu.

Zdravnik ali pa zdravnica bosta takoj opazila, če je kaj narobe ali pa če potrebujete dodatne preiskave. V večinah primerih je ultrazvok dojk zelo hiter postopek. Strokovnjak pregleda obe dojki, saj je možno, da je ena zdrava druga pa ni.

V primeru, da zdravnik ali pa zdravnica najde nekaj, kar bi bilo narobe, vas bodo napotili k specialistu za takšne primere in od tam dalje vam bodo zdravniki profesionalno svetovali, kaj narediti. Mamografija včasih ne zazna tumorja pri ženskah z velikim prstnim tkivom, zato je ultrazvok dojk najboljša rešitev.

Nedavne objave