Volkovi poslani v ZDA, da pomagajo rešiti problem prenaseljenosti losov


Ker se je število volkov v narodnem parku v Michiganu znižalo, so s helikopterjem pripeljali nove volkove iz Kanade.

V oddaljen narodni park v ZDA so nedavno s helikopterjem prispeli štirje Kanadčani. So strokovnjaki v lovu na lose, navajeni na hladno podnebje in prekriti s krznom.

Štirje kanadski volkovi so bili pripeljani iz narodnega parka v kanadskem Ontariu na otok Isle Royale v ZDA. Z njihovo pomočjo želijo zmanjšati število losov v parku, ki jih je že toliko, da je slabo za okolje in ostale živali v njem. Znanstveniki prav tako upajo, da bodo z novimi živalmi okrepili že obstoječe volkove na otoku.

Včasih so mostovi iz ledu vsaj 50 dni na leto povezovali otok s kopnim, kar je dovoljevalo volkovom, da so se prosto premikali po večjem območju. V zadnjih dveh desetletjih zaradi otoplitev ledeni mostovi več niso tako pogosti, kar je močno vplivalo na populacijo losov in volkov na otoku.

Trenutno sta na celotnem otoku samo dva volkova. V prihodnosti si želijo njihovo število povečati na od 20 do 30 volkov.

Štiri volkove so ujeli v Ontario s pomočjo posebnih pasti. Imeli so srečo, da so se v njih ujeli ravno pravi volkovi, ki so bile prave starosti in dovolj zdravi, tako da bodo lahko učinkovito lovili lose na otoku.

volkovi

Pomembno je, da na otok naselijo prave volkove, saj povprečno v divjini volkovi živijo samo štiri leta, razen voditeljev tropa, ki po navadi živijo dlje. Z novo populacijo upajo, da se bodo volkovi tudi naravno razmnoževali in s tem povečali svoje število.

Volkovi živijo v tropih in zato nove volkove trenutno še navajajo drug na drugega. Takšne selitve so za volkove pogosto zelo stresne saj jih vzamejo iz njihovega domačega okoliša in postavijo v drug kraj, ki ga sploh ne poznajo. Na začetku imajo težave pri iskanju hrane, ker ne poznajo okolice, zato potrebujejo dodatno pozornost in pomoč.

Največji izziv pri ponovnih naselitvah volkov so ljudje. Nekoč so bili volkovi med najpogostejšimi divjimi sesalci v Severni Ameriki, vendar v zgodnjih devetdesetih letih prejšnjega tisočletja je bilo v ZDA samo še nekaj 100 volkov.

Z vztrajnostjo in delom jim je do danes uspelo okrepiti njihovo število, tako da je v ZDA danes približno 6000 volkov, na Aljaski pa do 12.000. Pomembne napredek so tudi dosegli pri odnosu ljudi do volkov. Ljudje so postali veliko bolj sprejemajoči do teh divjih živali in si želijo živeti v sožitju z njimi.

Nedavne objave