Zobozdravnik poskrbi za lepe zobe


Kdo je zobozdravnik? Zobozdravnik je izšolan strokovnjak medicinske fakultete za področje ustne votline. Študij smeri dentalna medicina traja šest let, po izobraževanju sledi še enoletno pripravništvo, saj je v zobozdravstvenem poklicu praktično delo najbolj pomembno. Po uspešno končanem študiju se pridobi naziv doktor dentalne medicine. Med zobozdravnikove delovne naloge sodijo zdravljenje zob, ustne sluznice, dlesni in jezika. Nekateri zobozdravniki se nato odločijo za študij čeljustne ortopedije in postanejo ortodonti, drugi se posvetijo oralni kirurgiji, tretji se specializirajo za parodontologijo, implantologijo ali endodontijo.

Zobozdravniki se po končanem izobraževanju zaposlijo v zdravstvenih domovih ali pa odprejo samostojno zobozdravstveno ordinacijo. Pri tem nekateri dobijo koncesijo države za opravljanje zobozdravstvenih storitev, drugi pa se odločijo za popolnoma samoplačniško ordinacijo. V zadnjih letih je opazen odhod zobozdravnikov tudi v tujino, kjer nadaljujejo svojo poklicno kariero.

zobozdravnik

Za paciente je pomembno, da imajo v svojega zobozdravnika veliko zaupanje, saj ima večino ljudi velik strah pred obiskom zobozdravnika. Sodobno zobozdravstvo je tudi v naše kraje prineslo veliko pozitivnih sprememb, ki je zobozdravstvo dvignilo na višjo raven. Številni zobozdravstveni domovi so preuredili zobne ordinacije, pojavile so se tudi številne zasebne zobne ambulante. Žal pa temelji koncesija, ki jo država nameni zdravljenju zob svojih državljanov, na osnovi več desetletjih starih standardov. Zato je pri obisku zobozdravnika pogosto treba doplačati določen znesek, saj koncesija ne pokriva stroškov za kakovostnejše zobozdravstvo, kot je npr. bela plomba.

Z globalizacijo in razvojem interneta je v Slovenijo prišlo tudi oglaševanje tujih zobozdravnikov. Pred desetletjem je postal zelo popularen dentalni turizem, ki je mnoge Slovence odpeljal na zdravljenje zob v južne kraje. Nivo cen v južnih državah je nekoliko nižji kot v Sloveniji, vendar se pri odločitvi za odhod nihče ni pozanimal o kakovosti zobozdravnikov. Zato se zdravljenje zob pri mnogih pacientih ni končalo tako lepo, kot je sprva izgledalo, saj so se po zdravljenju pojavile težave. Zaplete so zato morali reševati slovenski zobozdravniki. Tudi zaradi takšnih razlogov je nastal portal eZobozdravnik, ki pomaga iskalcem zobozdravstvenih storitev in ljudem svetuje, kje poiskati zobozdravnika, ki je kakovosten in bo ponudil pošteno ceno za zdravljenje. Na največjem slovenskem portalu eZobozdravnik najdete tudi druge pomembne informacije povezane z zobozdravstvom, predvsem pa so za branje zanimivi številni prispevki, ki na preprost način pojasnijo zobozdravstvene tematike.

Nedavne objave