AED: Naprava, ki rešuje življenja


Tehnologija med nami se stalno razvija in napreduje, med drugim tudi na področju zdravstva. Neprestano se namreč iščejo nove možnosti za zdravljenje in dodatne naprave, ki bi olajšale zdravljenje in posledično tudi življenje ljudi. Ena izmed pomembnejših inovacij v zadnjih desetletjih na področju naprav, ki so koristne za zdravje je zagotovo avtomatski zunanji defibrilator (AED).

To je naprava, za katero pravijo, da dela čudeže in rešuje življenja. Zasnovana je za nudenje prve pomoči ob srčnem zastoju, zaradi česar je postala nepogrešljiv del vsake reševalne opreme. V tem članku bomo podrobneje raziskali, kaj je AED, kako deluje in zakaj je tako pomemben pri reševanju življenj.

Kaj je avtomatski zunanji defibrilator?

Ko govorimo o avtomatskem zunanjem defibrilatorju, govorimo o majhni napravi, ki dela velike stvari. Kot že zgoraj omenjeno, gre torej za napravo, s katero se lahko, če je uporabljena zadosti hitro in pravilno, reši življenje.

AED je namreč prenosna elektronska naprava, ki je namenjena temu, da pri prvi pomoči pomaga vzpostaviti srčni ritem. To je na primer izrednega pomena, ko se pomaga osebi, ki doživlja srčni zastoj ali ima težave s srčno aritmijo. Ker je naprava prenosna, pa je lahko uporabljena kjerkoli in kadarkoli, kar pride še posebej prav, če gre za ključne sekunde, ki so pri reševanju življenja najbolj pomembne.

Zdaj si verjetno mislite, da je to še ena naprava za zdravstveno osebje in reševalce, a temu ni tako. AED-ji namreč sploh niso namenjeni reševalcem ali pa strokovnemu medicinskemu osebju. Izdelani so bili s tem namenom, da jih lahko uporabljajo popolnoma običajni ljudje, laiki brez medicinske izobrazbe. To pomeni, da je primeren tudi za tiste, ki še nikoli niso imeli opravka z zastojem srca in se jim v tej situaciji lahko močno poviša srčni utrip, se jim tresejo roke ali pa postanejo močno živčni. Kako pa torej deluje avtomatski zunanji defibrilator?

aed

Kako deluje AED?

Naprava deluje s pomočjo električnih sunkov, ki se aplicirajo na srce preko posebnih nastavkov oziroma tako imenovanih elektrod. Te elektrode se pritrdijo na prsi bolnika.

Naprava AED nato preko elektrod samodejno analizira srčni ritem osebe in, če zazna nepravilnosti, priporoči ali izvede električni sunek, imenovan defibrilacija. Ta sunek je kratkotrajno in nadzorovano izpostavljanje električnemu toku, ki prekine nepravilno električno aktivnost srca in omogoča njegovo ponovno usklajeno delovanje. Cilj tega sunka pa je predvsem ta, da se ponovno vzpostavi srčni ritem in normalno delovanje srca.

Je pa pri tem potrebno omeniti, da AED ne sme biti uporabljen pri osebah, ki nimajo zaznanega srčnega ritma, saj je v tem primeru potrebna drugačna obravnava in postopki oživljanja. Naprava je namenjena le za nenadni srčni zastoj, ko se srce znajde v nepravilnem ritmu, kot je na primer ventrikularna fibrilacija ali ventrikularna tahikardija.

Zakaj izbrati Defibrilator Defibtech Lifeline?

Kot pri vsaki stvari, pa obstajajo tudi pri defibrilatorjih, tako pri običajnih kot tudi pri avtomatskih, različne vrste. Danes bomo predstavili vrsto AED defibrilatorja Defibtech Lifeline. Kako se torej razlikuje od ostalih defibrilatorjev oziroma kaj so njegove prednosti?

Gre za defibrilator, ki je izmed vseh najhitreje pripravljen za uporabo in je do potankosti prilagojen uporabniku. Ima samo dva gumba, zelenega za vklop in rdečega za šok, kar pomeni, da je izredno enostaven za uporabo in lahko v hipu sproži prvi šok. To pa je pri stopnji preživetja izrednega pomena.

Hkrati ima ta defibrilator udoben nosilni ročaj, ki nudi dober oprijem. Je lahek, kompakten in prenosen, zaradi česar je izredno priročen. Ponaša pa se tudi z robustno zasnovo in visoko odpornostjo na zunanje vplive, na primer na vodo ali prah. Je edini v vrsti avtomatskih defibrilatorjev, ki deluje tudi pod 0 stopinj Celzija.

Inovativna zasnova, ki omogoča najhitrejše sproženje šoka

Poleg tega je Defibtech Lifeline tudi izredno inovativen, vsebuje unikaten baterijski paket, ki omogoča življenjsko dobo do kar sedem let, čas polnjenja naprave pa je pod pet sekund, kar je veliko manj od konkurenčnih naprav. Zaradi posebej prilagojenega dizajna prav tako ne potrebuje nobene torbice, elektrodi pa so nameščeni na hrbtni strani defibrilatorja.

Kar pa je najbolj pomembno je to, da omogoča ta AED najhitrejše sproženje šoka izmed vseh defibrilatorjev. Vgrajen ima močan dvofazni prisekani eksponentni val, ki lahko doseže impedanco tudi do 180 ohmov. S pomočjo napredne tehnologije individualno prilagodi trajanje šoka glede na izmerjene karakteristike obolele osebe. Kljub izredni moči pa ne povzroča nobenih poškodb, temveč se ponaša s tem, da na tedenski ravni rešuje življenja.

Je sploh potrebno še kaj dodati? Zagotovite si vrhunski defibrilator Defibtech Lifeline in začnite reševati življenja. Primeren je tako za domačo rabo kot tudi za javna mesta, krajevne skupnosti, občine, skupnosti stanovalcev, knjižnice, podjetja, banke, delovne obrate, , šole, vrtce, fakultete in druge ustanove.

Rate this post

Nedavne objave