brizganje plastike

Brizganje plastike Plasticom

Danes imamo v našem gospodinjstvu in tudi drugod različne predmete, ki pa so narejeni iz različnih materialov. Še vedno je največ doma plastike izdelkov iz plastične mase, ki je nekako najbolj uporabna. Nekako imamo raje skledo iz plastike, kot mogoče stekleno ali iz kakšnega drugega materiala. Ampak ste se kdaj vprašali kako nastanejo plastični izdelki ali mogoče pol izdelki in kje jih izdelujejo. Temu postopku se reče brizganje plastike, ki pa se izdeluje v posebnih strojih. Najbolj znani in uspešni so v Ljubljani Plasticom, ki pa jih najdete tudi na zgornji povezavi.

brizganje plastike

Mogoče je ta postopek brizganje plastike za nekoga čist tuje področje, sploh si ne more predstavljati, kako vse to poteka. Danes so tak v vseh malo bolj modernih tovarnah že stroji vodeni na računalniški način, ki poskrbijo za vse. Tako je tudi tukaj, človekova roka mora samo znati računalnik na stroju namestiti, da se lahko brizganje plastike prične. Vse se tudi kontrolira prek računalnika, da vidijo da sam proces brizganja do izdelka ali pol izdelka poteka v redu. Vse skupaj do izdelka poteka v treh fazah, začne pa se z drobnimi zrnci, ki se morajo vsipati v začetek.

Kot sem omenila vso delo od zrnc pa do izdelka oziroma pol izdelka odvisno od naročnikov poteka v treh fazah. Od samega taljenja zrnc, stiskanja ter oblikovanja izdelka. Vse poteka v strojih, ki pa jih mora človeška roka znat namestiti. Brizganje plastike ni zahtevno delo prav tako ne naporno, če delo opravljaš z veseljem. Določeni izdelki ali pol izdelki gredo kasneje v druge industrije za nadaljnjo proizvodnjo, nekaj pa naredijo tudi končnih izdelkov za našo domačo uporabo. Brizganje plastike še bo dolgo obrestovalo in se izdelovali izdelki, saj brez nje nikakor ne moremo živeti še zaenkrat. Malo se obrnimo po stanovanju in poglejmo koliko imamo izdelkov iz same plastike.