Kako se pripravimo na canyoning?

Za skoke, ki jih izvajamo pri aktivnosti canyoning je zelo pomembno, da dobro izberemo odrivno mesto. Ne samo, da upoštevamo osnovna priporočila, kot so ta, da tudi pri aktivnosti canyoning vedno najprej skočimo na noge, da preverimo dno oziroma globino struge v soteski, kjer izvajamo canyoning, da ne skačemo z žvečilnim gumijem, temveč tudi da res dobro pripravimo odrivno mesto.  Za prijavo na soteskanje obiščite spletno stran Maya Team.

Na tem mestu moramo izpostaviti dejstvo, da je velika prednost, če so vodiči za canyoning lokalni. Oni namreč zelo dobro poznajo sotesko v kateri se canyoning izvaja in zato poznajo specifike posameznih skakališč. Prav tako poznajo vremenske specifike in specifike okolja, na primer da določeno skakališče za canyoning v primeru višje vode zalije in tja nanese smeti ali veje, ki so lahko nevarne. Vedo tudi, da je celotno sotesko za canyoning potrebno preveriti pred pričetkom sezone.

Ena izmed prekritih nevarnosti je na primer, če odrivno mesto preraste mah. To se zgodi velikokrat, saj so soteske za canyoning običajno dokaj vlažno okolje in so skrite pred soncem. Lahko se zgodi tudi, da se pozimi zaradi ledu odkruši del kamenja in skakališče za canyoning ni več uporabno, saj ne moremo zagotoviti varnosti. Za odrivno mesto so pomembne naslednje značilnosti. Prva je ta, da mora biti odrivno mesto dovolj veliko, da stranka na njem stoji z obema nogama. Prav tako odrivno mesto ne sme biti iz ostrih kamno. To običajno rešujejo s starimi neopreni za canyoning, ki so dovolj debeli, da te nepravilnosti prekrijejo.

Prav tako pa to situacijo rešujemo s posebnimi neoprenskimi čevlji za canyoning, ki imajo bolj grob podplat. Ta podplat tudi zelo učinkovito pomaga pri premagovanju drsečega odrivnega mesta. Canyoning izvajamo že več let in izpostaviti moramo, da do sedaj hujših poškodb nismo imeli.

Izpostaviti pa moramo dejstvo, da so vsi gosti resnično upoštevali pravila, ki so jih postavili vodiči za canyoning. Zavedati se moramo, da varnost lahko zagotovimo le, če upoštevamo pravil in sodelujemo.