Fizioterapija na domu


Nevrološki, travmatološki, revmatološki, srčno-žilni in drugi bolniki se pogosto soočajo z raznolikimi težavami, ki izhajajo iz njihovega telesnega zdravstvenega stanja. Okrevanje je vedno izziv, ki pa ga lahko reši podporna fizioterapija, ki je osnova uspešne rehabilitacije. Ste vedeli, da obstaja tudi za fizioterapija na domu?

Kaj sploh je fizioterapija?

Fizioterapija se nanaša na zdravstveno vejo, katere namen je obnovitev in/ali vzdrževanje zdravstvenega stanja, ki omogoča gibanje in normalno delovanje bolnika, kar seveda vpliva tudi kakovost njegovega življenja. Fizioterapija torej vključuje delo zdravstveno usposobljene osebe, ki bolniku pomaga skozi fizično rehabilitacijo, mu svetuje glede načinov preprečevanja novih poškodb, kar vodi v boljše zdravje in počutje posameznika. Fizioterapevt tako predstavlja osnovni del uspešnega okrevanja.

 

fizioterapija
Fizioterapevt vam bo pomagal na poti okrevanja.

 

Komu je namenjena fizioterapija?

Fizioterapijo pogosto povezujemo s poškodbami kamor sodi okrevanje po padcih, prometnih nesrečah, delovnih nezgodah in podobno, prav tako pa tudi ob pojavu kroničnih bolečin v križu in sklepih. Čeprav je to res, pa fizioterapevti predstavljajo zdravstveno osebje, ki pomagajo pri preprečevanju in rehabilitaciji številnih drugih poškodb, bolezni in okvar. Sem sodijo bolečine v vratu in križu, težave s kostmi, sklepi, mišicami in ligamenti (na primer pri artritisu), okrevanje po amputacijah okončin, okvare povezane s težavami s srcem, pljuči, pa tudi težave v predelu medenice po porodu, izguba gibalne spretnosti po poškodbah možganov in hrbtenjače ter izguba gibalne spretnosti zaradi bolezenskih stanj kot sta Parkinsonova bolezen ter multipla skleroza, na pomoč pa priskočijo tudi bolnikom v času rakavih obolenj in paliativne oskrbe, ki se soočajo z oslabelostjo in napetostjo v mišicah, oteklinami, bolečino in slabostjo.

 

fizioterapija na domu
Prilagojena fizioterapija na domu zagotavlja uspeh.

 

Zakaj je fizioterapija na domu prava odločitev?

Bolniki v času okrevanja potrebujejo fizično podporo, hkrati pa mir in možnost sprostitve. Fizioterapevti, ki poskrbijo za izvajanje aktivnosti na domu omogočajo bolnikom, da se krepijo tam, kjer jim je najlažje, na varnem v objemu domu. Fizioterapija se lahko izvaja v praktično vseh krajih po Sloveniji in je prilagojena posamezniku, ki jo potrebuje.

Veliko bolnikov in njihovih svojcev možnosti izbire fizioterapije na poznajo. Katere so torej glavne prednosti izbire fizioterapije na domu?

Omenili smo že udobje doma, ki zagotavlja znano okolja v katerem se bolnik počuti udobno in sproščeno. Prav slednje pogosto vodi do boljših rezultatov in lažjega okrevanja. Bolnik, ki opravlja fizioterapijo na domu se izogne stresnemu potovanju, čakanju ter drugim podobnim situacijam, ki se jim v domačem okolju popolnoma izognemo.

Namen fizioterapije je tudi izobraževanje bolnika, ki je namenjeno čim hitrejši rehabilitaciji. Fizioterapevt vas bo tako v domačem okolju opolnomočil s priporočili in prilagoditvami, ki jih lahko naredite znotraj vašega doma, da boste pospešili proces rehabilitacije ter olajšali vsakodnevna opravila. Najboljše pri tem je, da lahko z znanji opolnomoči tako bolnika kot svojce.

Izbira fizioterapije na domu je varna odločitev tudi za vse zdravstveno izpostavljene bolnike, ki bi jim potovanje na fizioterapijo predstavljalo večje težave. Gre za kronične bolnike z oslabljenim imunskim sistemom oziroma različnimi boleznimi, pa tudi gibalno ovirane osebe, ki so v večji meri omejene na dom.

S fizioterapijo na domu boste lahko lažje izbirali termine, ki vam ustrezajo. To je zlasti pomembno, če imate vzpostavljen urnik, ki bolniku olajša vsakodnevno delo. S prej omenjenim privarčevanim časom povezanim s transportom in čakanjem pa izbira take vrste fizioterapije vodi v izjemno učinkovito izrabo časa.

Kako naj vem, da je taka fizioterapija zame primerna?

Preprosto. Izberite fizioterapevta na domu, ki vam bo omogočil brezplačen fizioterapevtski pregled, hkrati pa se lahko odločite za prvo uro izvedbe. V osnovi velja, da je fizioterapija primerna za raznolik nabor bolnikov – za vse, ki imajo slabše ravnotežje, delajo krajše korake, hodijo manj stabilno ali pa sploh ne morejo več hoditi. Prav tako je fizioterapija primerna za bolnike po možganski kapi, pa tudi bolnike, ki imajo Parkinsonovo bolezen, multiplo sklerozo in podobno.

Ostane torej le eno – poiščite informacije ter se naročite za prvi pregled. 97 odstotna uspešnost fizioterapije na domu lahko tudi vas oziroma vaše najbližje postavi na stabilne noge.

Rate this post

Nedavne objave