Cena zobnega implantata igra pomembno vlogo


Posamezniki, ki se srečujejo z izpadanjem zob in brezzobostjo, potrebujejo ali bodo potrebovali zobni implantat. Cena zobnega implantata je lahko zelo različna, saj tovrstno zdravljenje pri različnih strokovnjakih stane različno. Raznolike so tako vrednosti storitve, kot tudi sam strošek za implantat. Cena implantatnega sistema je lahko ponekod višja za štirikratno vsoto. Če se odločate za izdelavo, je dobro da preverite cene implantatov.

Zobne implantate proizvajajo v več kot 10 večjih tovarnah in 200 manjših podjetij širom sveta. Na leto se vsega skupaj proizvede več kot 10 milijonov implantatov. Implantati so narejeni iz titana, ki omogočajo osteointegracijo ter vraščanje v kost. Dolgoletne raziskave na področju razvoja implantatov so vpeljale mnoge novosti, ki so jih nekatera podjetja vključila v proizvodnjo, nekatera podjetja pa se takšni proizvodnji izogibajo zaradi višjih stroškov, ki jih zahteva kvaliteten implantat. Cena kvalitetnih implantatov je seveda višja. Kakovostni zobni implantati so boljši zaradi svoje makro- ter mikrotopografije. Zelo pomemben del implantološkega sistema je različen obseg protetičnih rešitev, kateri omogočijo zobozdravnikom pričvrstitev protetike na implantant. Zelo pomembno je, da vemo, kakšne so razlike med različnimi vsadki.

Makrotopografija vsadka je povezana z njegovo obliko. Ta je lahko konična ali cilindrična. Različni vsadki imajo tudi različne oblike navojev, obliko konice ter obliko povezave s protetično nadgradnjo. Najbolj pomemben je stik med vsadkom ter protetičnim nosilcem, kateri je ključnega pomena za ohranitev kosti, ki se nahaja na meji z vsadkom, to pa omogoča stabilnost ter estetiko. Če je povezava s protetičnim nosilcem slaba, lahko prihaja do mirkoskopskih premikov, ki vodijo v razrahljanje protetičnega nosilca. Če se zgodi odmik kosti od implantata, to lahko vodi v odmik dlesni, kar postane estetsko problematično, saj se pod umetnim zobom ali protetično krono začne videti titanov vijak z navoji. Takšne težave nam lahko povzroči cenejši zobni implantat. Cena implantata, kot vidimo, je pomembna in lahko vpliva na kakovostno izdelavo implantata, zato se splača za dober implantat odšteti malo več.

Kako izbrati dober implantat

Kakšen je torej dober implantat? Cena lahko veliko pove o kakovosti samega implantata. Cenejši vsadek se trži v državah z nižjim standardom, dražji z notranjo konično povezavo pa je recimo že dostopen na našem tržišču. Pomembno je prileganje protetičnega nosilca v konično povezavo vsadka, če želimo imeti dober implantat. Cena samega implantata je lahko zelo različna, kar je posledica zahtevnejše proizvodnje ter postopkov preverjanja kakovosti.

Zobni implantat ali zobni vsadek se uporablja za nadomeščanje posameznih zob ali podporo mostov ter zobnih protez. Kovina titana je biokopmatibilna, zaradi česar se implantati v procesu osteointegracije lahko povsem zrastejo s kostjo, hkrati pa ne povzročajo alergijskih reakcij.

Izgubljen zob lahko zelo uspešno nadomesti dober in kakovosten zobni implantat. Cena zdravljenja je pomemben dejavnik, ko se odločamo, kateremu kirurgu ter protetiku bomo zaupali izdelavo. Kvalitetno zravljenje z implantati ni ravno poceni, saj je po navadi dobro bolje odšteti malo več za dober implatat. Cene se med seboj zelo razlikujejo. Mnogi se odločijo za cenejše zdravljenje v tujini, kar pa dolgoročno lahko predstavlja samo še večji strošek.

Prav tako je narobe misliti, da so vsi implantati z oznako »Narejeno v Nemčiji« ali »Narejeno v Ameriki« kakovostni. Dobri implantati omogočajo dobro estetsko ter funkcionalno rehabilitacijo. Prednost dobrega implantata je, da ni potrebno brusiti sosednjih zdravih zob za izdelavo zobnega mostička. Zobni vsadki vam ne povzročajo občutka tujka, prav tako pa preprečujejo atrofijo ter omogočajo dobro sidranje snemne proteze. Ko se odločate za izdelavo implantatov, je dobro, da razlikujete med le-temi in da prepoznate dober implantat. Cena dobrega implantata bo morda malo višja, a vsekakor dolgoročno dobra naložba v zdravje ter estetski videz vašega zobovja.

Rate this post

Nedavne objave