Notranja vrata so pomemben del opreme doma


Veliko se govori o vhodnih vratih, še zdaleč pa ni dovolj pozornosti namenjene notranjim vratom. Čeprav vas ta vrata, z razliko od zunanjih, ne ščitijo pred nepovabljenimi obiskovalci, so kvalitetna notranja vrata velika prednost. Vrata v vsakem notranjem prostoru nudijo zasebnost, obenem pa so pomemben del notranje opreme, ki pripomore h končnemu videzu prostora.

notranja vrata

Četudi imajo vsa notranja vrata enako nalogo, se lahko med seboj močno razlikujejo. V prvi vrsti se razlikujejo po videzu, saj jih je treba izbrati glede na ostale kose pohištva. Če se pohištvo in vrata med seboj dopolnjujejo, bo prostor izgledal boljše. Potem pa je treba izbrati tudi material, iz katerega so notranja vrata izdelana. Vsak material ima namreč svoje prednosti in slabosti.

Pri vsaki vrsti vrat se lahko odločate o različnih dimenzijah, ki so najbolj primerne za vaš prostor. Prav tako se lahko odločate o vrsti vrat, pa naj gre za enokrilna ali dvokrilna vrata.

Lesena vrata

Najbolj osnoven in naraven material, ki je primeren za vrata je les. Za les velja, da je primeren za vse vrste pohištva in notranjih dodatkov. Zato ni čudno, da je les pri gradnji prisoten že od samega začetka.

Notranja vrata iz lesa veljajo za masivna vrata, ki v prostoru pričarajo tradicionalni in domač občutek. Lesena vrata veljajo tudi za material, ki se lepo stara in bo vedno dodal neko toplino v prostor. Čeprav velja les za trpežen material, ga je treba tudi primerno vzdrževati. S pravilnim in rednim vzdrževanjem lahko pričakujete notranja vrata, ki vam bodo služila mnogo let. Izbirate lahko med različnimi vrstami lesa, ki imajo svoje specifične odtenke. Kot zanimivost, je za lesena vrata značilno, da s starostjo potemnijo in se tako zlijejo z ostalim pohištvom.

Furnirana vrata

Če si želite videz lesenih vrat, vseeno pa so masivna notranja vrata iz lesa pretežka z vas, so druga najboljša rešitev furnirana vrata. Furnir je material, ki se ga pridobi iz naravnega lesa. Pri vratih se tanek sloj furnirja prilepi na vsako stran vratnega krila. Tako pridobite videz masivnih lesenih vrat, s to razliko, da so furnirana vrata precej lažja.

Njegovo vzdrževanje je precej podobno vzdrževanju lesenih vrat, zato je treba zaradi naravnega lesa za to redno skrbeti. Notranja vrata iz furnirja so na voljo v različnih odtenkih in iz različnih vrst lesa. Tako kot lesena vrata, tudi ta vrsta vrat sčasoma potemni.

Lakirana vrata

Gre za notranja vrata, ki se jih imenuje tudi MDF vrata. To je kratica za Medium density fibreboard ali kar mediapan. Gre za ploščo, ki je izdelana iz lesnega prahu in smole in stisnjena z visokim pritiskom. Za ta vrata je značilno, da so lakirana z dvokomponentnim lakom, od koder izhaja ime lakirana vrata.

Ker so v celoti lakirana, na zunaj ni videti spojev. To pripomore k temu, da so vrata izjemno enostavna za čiščenje, saj so zelo gladka. Precej so odporna tudi na vlago, prav tako pa so odporna na poškodbe. Pri tej vrst vrat lahko izbirate med mnogimi barvami in odtenki, ki omogočajo prilagajanje z vsakim prostorom, tako doma, kot v pisarnah.

Steklena vrata

Steklena notranja vrata so odlična za prostore, kjer zasebnost ni prva skrb. Zaradi tega so priljubljena pri skupnih prostorih ali pisarnah. Kljub temu, pa steklena vrata zagotavljajo dovolj veliko mero zvočne in toplotne izolacije. Steklena vrata so odlična tudi v primerih, ko želite v prostor spustiti dodaten vir svetlobe, tudi takrat, ko so zaprta.

Steklena vrata prostor naredijo tudi bolj zračen in vizualno večji. Zato so še posebej priljubljena izbira pri majhnih in minimalistično urejenih prostorih. Izbirate lahko med mnogimi oblikami in barvami stekla za vaša vrata. Po želji gre lahko za čisto ali motno steklo.

CPL vrata

Pri CPL vratih govorimo o kratici za Continious pressure laminate oz. kontinuirano stiskan laminat. Tu gre za masivni les ali kakovosten MDF, ki je prevlečen z dekorativno folijo. Dekorativna folija je izdelana iz papirja in smole. Površina je izjemno odporna na udarce in ostale poškodbe. Tudi svetloba ne povzroča poškodb materiala. Tako se bodo na vratih le stežka videli sledovi in to pripomore k dolgi življenjski dobi.

Pri vzdrževanju CPL vrat ni potrebnih nobenih posebnih postopkov. CPL notranja vrata je namreč izjemno enostavno čistiti in vzdrževati. Ko pa se govori o videzu CPL vrat, pa izbira res vaša. Izdela se lahko kakršenkoli videz vrat, pa naj bo to videz lesa, kamna ali kaj drugega.

Rate this post

Nedavne objave