Odkup kovin prispeva k varovanju okolja


Odpadne kovine lahko najdemo v praktično vsakem gospodinjstvu oz. gospodarskem poslopju – verjetno imate v kakšnem zaprašenem kotu shranjen kakšen gospodinjski aparat, ki vam ne služi več, ali pa nekje na robu gozda počiva zastarela kmetijska oprema, ki je že nekaj časa ne uporabljate več in je tudi nimate namena ponovno uporabiti. Odkup kovin je namenjen ravno temu, da se znebite tovrstne navlake (ki mimogrede zelo onesnažuje okolje, če je nepravilno shranjena, ali drugače rečeno »vržena« nekam na rob gozda, travnika, kakšno jamo ali kotanjo itd.), obenem pa še zaslužite nekaj denarja in to na zelo preprost način.

Se bolj splača odkup kovin ali odvoz na deponijo?

Seveda vam nihče ne bo prepovedal, da bi odpadne kovinske predmete – gospodinjske aparate, radiatorje, ograje, kmetijsko opremo, kovinske ostružke ipd. – odpeljali na deponijo. To lahko storite brezplačno, kar pomeni, da vam nihče ne bo zaračunal, ker ste tja nekaj pripeljali, prav tako lahko brezplačno oddate odpadne kovine kamorkoli drugam, a s tem vi prav ničesar ne pridobite, kvečjemu ste na izgubi, saj morate plačati za bencin, ki ste ga porabili, da ste odpadne kovine pripeljali na deponijo. Odkup kovin pa vam omogoča hiter zaslužek – s podjetjem, ki opravlja tovrstne storitve se lahko dogovorite, da pridejo na vaš dom iskat odpadne kovine in jih sami odpeljejo kamorkoli že, vam pa za to še plačajo, in sicer po vnaprej dogovorjeni ceni – te ves čas vztrajno rastejo, trenutno lahko recimo za tono odpadnih kovin dobite 300 evrov oz. na kilogram zaslužite 30 centov. Odkup kovin ne poteka po enotni ceni za vse, saj je cena odvisna od mnogo dejavnikov, med drugim (in predvsem) od tega, kako čista je surovina, ali z drugimi besedami, koliko primesi je primešanih železu, od kakovostnega razreda kovine, kar velja predvsem za baker ter od izgleda same kovine – torej ali je zelo umazana ali pa je popolnoma čista (splača se torej, preden se odločite za odkup kovin, vsaj malce umiti odpadne predmete, saj boste le tako povečali svoj zaslužek).

Z odkupom boste ne le zaslužili, temveč pomagali mnogim gospodarskim panogam, ki se ukvarjajo s predelavo kovin, kot sta recimo kleparstvo ali struženje. Sklenitve posla boste veseli tako vi kot oni, saj boste vsi imeli korist – oni bodo dobili odpadne kovine, ki jih bodo lahko predelovali ter tako služili denar s svojim poslom, vi pa, ker boste hitro in enostavno zaslužili kar lepo vsoto denarja (odvisno seveda tudi od količine odkupljenih kovinskih predmetov).

odkup kovin
Se odkupuje le železo?

Prav gotovo to ne drži. Podjetja odkupujejo železo, cink, jeklo, baker ter vse ostale kovine, ki še obstajajo. V zadnjem času se poudarja tudi odkup medenine, to je zlitina bakra in cinka, ki na trgu kovin dosega srednje visoke vrednosti, njena prednost pa je predvsem ta, da se jo da v celoti reciklirati.

Trenutno je največ vreden baker, saj ga potrebuje marsikatero podjetje – baker je namreč sestavni del vsake električne in medicinske napeljave, kuharske posode in podobnih stvari. Če smo prej omenjali, da za kilogram odpadnih kovin dobite 30 centov, boste s prvovrstnim bakrom zaslužili kar štiri evre!

Za odkup kovin se odločajo ljudje, ki se zavedajo pomena zmanjševanja onesnaževanja okolja, torej ljudje, ki jim je mar za prihodnost nadaljnjih generacij. Podjetja, ki odkupujejo odpadne kovine vam zagotavljajo, da z njimi ravnajo odgovorno in se trudijo reciklirati prav vsak del kovinskega predmeta, zato je odkup kovin zagotovo prava ter okolju prijazna odločitev.

Rate this post

Nedavne objave