Otroški vozički

Vozički za otroke morajo biti kvalitetni in tako staršem, kot otrokom predstavljati varnost. Otroški vozički so testirani v laboratorijih, kjer so izpostavljeni različnim preverjanjem.

V laboratorijih strokovnjaki najprej preverijo celotno dokumentacijo, ki spremlja voziček. V dokumenticiji mora biti jasno razloženo, kako poteka rokovanje z vozičkom, kako poteka njegovo čiščenje in vzdrževanje. Pomembno je, da slednje ni prezahtevno in da je razumljivo razloženo, da lahko starši brez dodatnih pripomočkov in razlag uporabljajo vse potrebne funkcije.

Ko vozički prestanejo prvo stopnjo testiranja, se prične proučevanje njihovih zmogljivosti, varnosti in udobnosti. Tukaj se preveru uporaba vozička, odpornost kovinskih delov vozička, penste obloge vozička, trdnost in stabilnost ter vsesplošna varnost. Strokovnjaki se zavedajo, da so otroci majhni raziskovalci, ki bodo našli vsako še tako majhno luknjo in skušali vanjo spraviti svoje prste, prav tako bodo preizkušali svoje zobe in bodo grizljali penste obloge ter brcali v ogrodje. Otroški vozički morajo biti trpežni in prenesti še tako domiseljne otrokove podvige ter pri tem ne smejo ogroziti otrokovega življenja in odraščanja.

Strokovnjaki straršem nudijo tudi številne nasvete, na kaj naj bodo pozorni pri izbiri ustreznega vozička. Na prvem mestu je višina ročaja. Zavedati se moramo, da nikoli ne bo na sprehod otroka peljal le en starš, vendar se bosta slednja menjavala ali pa bodo to nalogo prevzeli tudi stari starši. Vozički imajo s tem namenom nastavljive ročaje. A pozorni moramo biti do katere stopnje oziroma višine lahko prilagodimo ročaj. Vsekakor bi bilo neudobno, da bi bil slednji prenizko ali previsok. Pri nakupu moramo paziti tudi na težo vozička. Zakaj je pomembna teža. Starši moramo vozičke nenehno dajati iz avtomobila in v avtomobil, kar pomeni, da bo težek voziček od nas zahteval kar nekaj napora. Prav tako morajo nekateri starši vozičke nesti po stopnicah, kar lahko predstavlja dodaten zalogaj in težavo predvsem pri težjih vozičkih.

otroški vozički

Otroški vozički se med seboj razlikujejo tudi glede na način zlaganja. Pri nakupu strokovnjaki svetujejo, da sami preverimo, kako težko je zlaganje in koliko časa nam vzame. V kolikor je zlaganje zamudno in predvidevamo, da bomo morali v času otrokovega odraščanja voziček velikokrat zložiti, je vsekakor bolje, da se odločimo za drugega, kjer bo slednje potekalo hitreje in z manj napora. Pri nakupu pa moramo pozornost nameniti tudi sami velikosti vozička. V kolikor je otrok velik in je otroški sedež na vozičku majhen, se otrok v njem ne bo počutil udobno.

Je pa res, da je slednje zelo težko predvideti, saj nikoli ne moremo vedeti, kako neki se bo naš otrok razvijal in kakšna bo njegova konstrukcija, tako je slednja odločitev in predvidenje resnično zelo zelo težko. Vsekakor pa ne smemo pozabiti, da nam nakup otroškega vozička predstavlja dolgoročno investicijo, kar je eden izmed razlogov, zakaj slednjemu nameniti nekoliko več pozornosti. Zavedanje, da so otroški vozički tisti, ki skrbijo za prevoz malčkov v njegovem prvem letu življenja, pa je vsekakor razlog, da se o modelih in funkcionalnosti pozanimamo tako pri strokovnjakih, kakor prijateljih, ki morabiti kakšnega izmed vozičkov že uporabljajo. V ta namen so dober pripomoček tudi forumi, kjer starši podajajo svoje izkušnje in mnenja.

Pogosto se tudi zgodi, da vozički testov ne prestanejo in jih je potrebno umekniti iz tržišča.