Plinski štedilnik

Plinski štedilnik priljubljen tudi med svetovnimi kuharskimi mojstri

Plinski štedilnik je vrsta štedilnika, ki za vir toplote uporablja zgorevanje plina. Takšni štedilnik se napaja z vnetljivim plinom, kot je sintetični plin, zemeljski plin, propan, butan, utekočinjeni naftni plin ali kakšen drug vnetljiv plin. Kuhanje s plinskim štedilnikom pomeni kuhanje pri stalni oziroma konstantni temperaturi, zaradi česar je hrana kvalitetno pripravljena in po mnenju mnogih tudi okusnejša.

Zadnja leta se v modo zmeraj bolj vračajo plinski štedilniki, ki so ponovno postali priljubljen pripomoček sodobne kuhinje. Če se spomnimo popularnih kuharski oddaj, lahko vidimo, da tudi profesionalni kuharji in svetovni kuharski mojstri pristajajo na stari dobri plinski štedilnik. Plinski štedilnik je pripomoček vsakega profesionalnega kuharja, priljubljen pa je tudi med amaterskimi kuharji.

Plinski štedilnik

Plinski štedilnik je priročen aparat v kakršnikoli situaciji, saj ni odvisen od električne energije, ki je v nekaterih primerih lahko nepredvidljiva. Velik trend so tudi mini plinski štedilniki, ki jih lahko s seboj odnesemo na kampiranje.

Plinski štedilnik skozi zgodovino

Pred pojavom plina so se štedilniki zanašali na trda goriva, kot sta premog ali les. Prve plinske peči so bile razvite v 20. letih 19. stoletja, v Angliji pa so leta 1836 ustanovili tovarno plinskih štedilnikov. Prednost nove tehnologije za kuhanje je bila v enostavni nastavljivosti, v primeru neuporabe pa jo je bilo enostavno izklopiti. Plinski štedilniki so se razširili po Evropski celini in v Združenih državah Amerike na začetku 20. stoletja.

Plinski štedilnik je sestavljen iz določenega števila kuhalnih ploskev v obliki različno velikih šob, mreže, na katero postavimo lonec (da ta ne stoji direktno na šobi, saj bi to oviralo gorenje), ogrodja, stikala in dovoda za plin.     Uporabljamo ga tako, da najprej s stikalom omogočimo dovod plina, nato pa z vžigalnikom povzročimo iskro, da plin zagori.

Moderni plinski štedilniki ta korak opravijo kar sami, saj se na tak način prepreči prosto uhajanje plina. Tako kot pri ostalih vrstah štedilnika, tudi pri modernih plinskih štedilnikih za vžig samo obrnemo stikalo.

Plinski štedilniki so še zmeraj zelo priljubljeni, saj so neodvisni od električne energije in se nanje lahko kjerkoli in kadarkoli zanesete. Priljubljeni so tudi za tiste, ki se radi odpravijo v naravo, na kampiranje ali kamorkoli, kjer je nemogoče dostopati do elektrike. Električna energija pa tudi v domovih ni zmeraj zagotovljena, medtem ko nas plinski štedilnik ne bo nikoli pustil na cedilu.

Kvalitetno pripravljena hrana

Priljubljenost plinskih štedilnikov izvira tudi iz načina priprave hrane. Takšna hrana se pripravlja počasi in enakomerno, zaradi česar tudi profesionalni kuharji pristajajo na kuhanje s plinskim štedilnikom. Vsekakor je to dobra zapuščina naših babic, ki se vedno bolj vrača nazaj v modo, saj je takšna hrana pripravljena na kvaliteten in zdrav način, s katerim lahko presenetimo še tako zahtevne brbončice.

Pazite na sprotno ugašanje plina!

Ko se ljudje odločajo za nakup štedilnika, jih pri nakupu plinskega štedilnika skrbi predvsem varnost. Pri aparatih na plin je vsekakor potrebna dodatna pazljivost. Če pustimo prižgan plinski štedilnik in uhajanje plina, lahko pride do pomanjkanja kisika in do zadušitve v prostoru. Oblikovalci plinskih štedilnikov so s tem namenom tudi naredili patent, ki preprečuje, da bi otroci z obračanjem stikal omogočili prosto izhajanje plina.

Zagotovo je pri izbiri štedilnika in uporabi plinskega štedilnika potrebno imeti v mislih, da je pri delu s plinskim štedilnikom potrebna posebna pazljivost in skrb za varnost. Vsekakor pa je treba skrbeti za sprotno izklapljanje plina.

Prednost plinskih štedilnik je kuhanje pri konstantni temperaturi, zaradi česar se kuhalna ploskev ne segreje preveč in se hrana bolje skuha. Profesionalni kuharji še zmeraj pristajajo na plinske štedilnike, saj je hrana s plinskih štedilnikov okusnejša, polnejša in bolj zdrava. Mnogo jih trdi, da je hrana iz plinskega štedilnika preprosto boljša, predvsem zato, ker se pripravlja na ognju.