Savna za dobro počutje telesa in duha


Redno savnanje je lahko zelo sproščujoče po napornem dnevu, hkrati pa blagodejno vpliva tako na telo kot duha. Savna je običajno del sprostitvenih centrov, termalnih zdravilišč, lahko pa si jo omislite tudi doma. Da bo vsak obisk savne prijeten in boste od njega odnesli največ, kar lahko, je v nadaljevanju nekaj nasvetov.

savna

Savna je idealna za razstrupljanje, očiščevanje in sproščanje telesa. Pri samem savnanju je vedno treba poslušati svoje telo in mu prilagajati savnanje. Če se v savno odpravljate prvič, potem se savnajte pri nižjih temperaturah le nekaj minut, od tri do pet minut, potem se ohlajate in počivajte. Sicer pa za redne obiskovalce savne velja, da se savnajo približno 15 minut in potem vsaj toliko časa poteka tudi ohlajanje in počitek. Po počitku sledi ponovno savnanje in počitek z ohlajanjem. S časoma lahko savnanje podaljšujete in temperaturo povečujete. Ko pridete iz savne, se najprej malo gibajte na svežem zraku, da boste ohladili dihalne poti ter krvi zagotovili dovolj kisika. Privoščite si lahko hladno kopel ali tuš in tako utrdite telo. Če temperaturnih nihanj niste vajeni, pojdite najprej pod mlačen tuš, da se telo počasi privaja na temperaturna nihanja. Za tem naj sledi topla kopel nog, ki bo dala občutek segrevanja celotnega telesa. Sledi počitek na ležalnem stolu in potem lahko spet odidete v savno. Kot že rečeno redni obiskovalci savne naredijo več ciklov savnanja in ohlajanja. Za začetnike pa naj velja, da ne pretiravate in se počasi privajate na savna (življenjski slog). To pomeni, da savno obiščete le enkrat na teden, potem pa postopno povečujete tako obisk kot čas in temperaturo v savni.

Savna ima svoja pravila
Telesa večine ljudi se na savno dobro odzivajo, a le če so visokim temperaturam izpostavljeni kratek čas in če sledijo zgoraj omenjenim pravilom ter poslušajo svoje telo. V savni bodite toliko časa, kolikor se še počutite prijetno. Vsi tisti, ki imate težave s srcem, visokim krvnim tlakom, astmo ali imate različne kožne bolezni, se posvetujte z izbranim zdravnikom, preden obiščete savno. Zdravnik vam bo povedal, ali je savna za vas primerna in kako pogosto jo lahko obiščete. V splošnem velja, da savna ne predstavlja tveganja, če se savnamo pri nižjih temperaturah in se izogibamo prehitrim prehodom iz vročega na mrzlo in obratno.

Savna krepi telo in pomirja duha
Savna na telo ugodno vpliva, saj zaradi segrevanja spodbudi potenje in ga krepi zaradi izmeničnega segrevanja in ohlajanja. Strokovnjaki savnanje priporočajo zaradi naslednjih ugodnih učinkov:
• pospešuje prekrvavitev vseh tkiv in čisti kožo,
• blagodejno vpliva na srce, krvni tlak, žleze z notranjim izločanjem, ledvice in živčevje,
• blagodejno vpliva na bolezni dihal, tudi astmo,
• spodbuja presnovo,
• pomaga razstrupljati telo,
• krepi imunski sistem in
• vpliva na dobro počutje.

savna

Savna ni primerna za vsakogar
Strokovnjaki opozarjajo, da pa savna le ni za vsakogar. V skupino, za katere savna ni primerna sodijo vsi z vročino, odprtimi ranami, akutnimi vnetnimi boleznimi, z nalezljivimi boleznimi in dojenčki, med tem, ko jo starejši otroci lahko uporabljajo. Finsko savno odsvetujejo srčno-žilnim bolnikom. Nekateri strokovnjaki obisk savne odsvetujejo tudi ljudem z epileptičnimi napadi in tuberkulozo. Če ste v dilemi, ali je savna primerna za vas, povprašajte izbranega zdravnika.

Ne pozabite nadomestiti izgubljene tekočine!
Med savnanjem preko potenja telo izloča tekočino, ki jo je treba nadomeščati že med samim savnanjem in seveda tudi po koncu savnanja. Poleg vode je priporočljivo piti tudi tekočino, ki vsebuje vitamine in minerale, ki jih s potenjem telo izloča. Primerna je voda iz pipe, mineralna voda, različni nesladkani zeliščni čaji itd. Po samem savnanju je dobro, da kožo nahranite tudi s kakovostnimi olji ali hranilno kremo. V nekaterih spa centrih ponujajo tudi različne obloge z algami in medom po samem savnanju. V primeru, da je savna del vašega domačega spa centra pa prav tako poskrbite za vse zapisano.

Rate this post

Nedavne objave