slovenski med

Slovenski med naj ima mesto v vsaki kuhinji

Že ptički na vejah čivkajo o številnih zdravilnih lastnistih medu. Marsikatero bolezen ali drugo zdravstveno stanje se da bistveno omiliti s pravilnim uživanjem medu in preostalih medenih izdelkov. Toda na žalost na policah slovenskih trgovin ne najdemo le kakovostnega medu ampak tudi veliko cenenih različic, ki imajo z zdravilnimi lastnostmi bolj malo skupnega. Kupite kakovosten med pridelan v Sloveniji, ki ga zagotavljajo natančni predpisi, pridne čebele in skrbni čebelarji. Znamenje kvalitetnega medu je oznaka slovenski med, ki jo prepoznate po značilni obliki pakiranega medu in nalepki na kozarcu.

slovenski med

V čem se slovenski med razlikuje od preostalega medu?

Med je živilo, ki v sebi skriva celo paleto zdravilnih lastnosti, ki pripomorejo k hitrejšemu zdravljanju različnih prehladov viroz, vnetij, hkrati pa redno uživanje medu krepi odpornost in tako predstavlja pomembno preventivo pred številnimi boleznimi, zlasti v zimskem času. Toda če želimo med uporabljati tudi kot zdravilo in ne le kot sladilo, je pomembno, da kupimo res kakovosten med. Na policah trgovin bi bilo to težko ugotviti, zato so slovenski čebelarji razvili znamko slovenski med, ki zagotavlja visoko stopnjo kakovosti.

Slovenski medeni izdelki so popolnoma sledljivi, saj mora na vsakem kozarcu slovenskega medu točno pisati njegovo poreklo, torej naslov pridelovalca-čebelarja. Poleg tega, morajo vsi čebelarji, ki želijo prodajati med pod oznako slovenski, med pridelovati po enostnih smernicah visoke kakovosti. To pomeni, da jih pogosto obišče nadzornik, ki preverja kakovost postopka izdelave medu.

Torej, če se vrnemo k vprašanju, v čem se torej razlikuje med pridelan v Sloveniji od ostalega medu, ki ga prodajajo v trgovinah. Za med, ki ima poreklo v Sloveniji, točno vemo, da je kvalitetno pridelan, da ni redčen z vodo ali dodatnim sladkorjem in da ne vsebuje škodljivih snovi, saj imamo na tem področju zelo strogo zakonodajo. To za med iz drugih držav ne moremo trditi, saj ne vemo, kako strogo je bila nadzorovana njegova pridelava.

Kako prepoznamo slovenski med?

Slovenski med je zelo enostavno prepoznati, saj je pakiran v točno določeno obliko kozarca, poleg tega, pa ima ves med, ki je pridelan v sloveniji tudi enotno nalepko, na kateri je označena vrsta medu in njegov pridelovalec. Kozarce za med in nalepke tako lahko pridobijo le čebelarji, ki imajo svoje čebelnjake uradno prijavljene in ki sledijo slovenskim smernicam pridelave kakovostnega medu.

Tako naslednjič ko boste v trgovini, ali ko se boste peljali mimo vaškega čebelarja, ne pozabite kupiti kozarca slovenskega medu, ki bo vaš nepogrešljiv spremljevalec v vseh letnih časih.