Tehnika učinkovite košnje s kosilnico na nitko

Učinkovita košnja s kosilnico na nitko je odvisna predvsem od modela in izvedbe. Najlažje za uporabo so električne kosilnice na nitko, nekoliko težje so akumulatorske, najtežje pa so motorne kosilnice na nitko. Motorne kosilnice na nitko dodatno obstajajo v dveh različnih izvedbah. Učinkovita košnja s kosilnico na nitko se začne z uporabo varnostne opreme in zaščitnih oblačil. Pri tem nam ne sme na misel pasti nobeno izgovarjanje, lahko pa pomislimo na posledice neuporabe. Vid lahko začasno ali celo trajno poškodujemo, podobno velja za sluh in obraz, zelo izpostavljene so tudi noge.

kosilnice na nitko

Cena varnostne opreme je drobiž proti stroškom odpravljanja poškodb. Najosnovnejša varnostna oprema obsega zašito oči, sluha in glave, noge lahko do kolen zaščitimo z škornji, obstajajo tudi namenske zaščitne hlače. Rokavice so klasična varnostna oprema, zato jih je skoraj nesmisel omenjati. Zaščito za oči, obraz, glavo, noge in roke potrebujemo,  ker se kosilnice na nitko vrtijo z veliko hitrostjo.

Na nepredvidljive leteče delce izpod nitke smo le z ustrezno varnostno opremo in obleko pripravljeni. Poleg tega lahko višja trava skriva nekoliko večje nepričakovane predmete, ki se lahko odbijejo v kosca. Električne kosilnice na nitko so enostavnejše za uporabo, potencialno nevarnost predstavlja sam električni kabel. Ta mora biti nepoškodovan, spoji s podaljškom pa čvrsti. V primeru poškodovanega kabla električne kosilnice na nitko je najbolje razmišljati o zamenjavi z novim.

Motorne kosilnice na nitko lahko povzročajo težave z izpusti ter razlitjem goriva. Izpusti morajo potekati stran od kosca, tesnjenje posode za gorivo redno pregledujemo. Če kosimo dlje časa, moramo razmišljati tudi o odmorih. Dolgotrajna košnja nas lahko utrudi do te mere, da bomo čutili zdravstvene težave še naslednji dan ali celo več dni. Za motorne kosilnice na nitko velja nepisano pravilo, da si odmor vzamemo, ko porabimo gorivo. Vzrok za zdravstvene težave je tudi nepravilna nastavitev in drža kosilnice na nitko.