vrtoglavica in slabost (kot znak klopnega meningitisa)

Huda vrtoglavica in slabost (kot znak klopnega meningitisa) v prvi fazi bolezni

Vrtoglavica in slabost (kot znak klopnega meningitisa) je lahko kar jasen znak, da ste se okužili z boleznijo KME in da je vbod klopa pustil posledice. Najprej morate ugotoviti, ali je v zadnjih 14 dneh prišlo do vboda klopa in kje ste bili. Preglejte se, če morda klop še vedno ždi na vašem telesu, lahko pa je tudi že odpadel, ko se je dovolj napil krvi, ki jo potrebuje za razmnoževanje. Če prej niste imeli težav, potem vrtoglavica in slabost sta pogost znak klopnega meningitisa, zato, če opazite bel krog s kolobarjem na koži, ki je lahko velik ali majhen, pojdite do zdravnika. Če vas pesti utrujenost, če se počutite slabo, če imate  vročino, bolečine v sklepih, potem sta lahko vrtoglavica in slabost (kot znak klopnega meningitisa) zelo jasna.

Takrat je velika možnost, da ste zboleli za posledico resnega virusnega vnetja osrednjega živčevja, ki je klopni meningoencefalitis ali s kratico KME. Taka bolezen je nevarna in lahko pusti resne posledice, zato jo je treba takoj obravnavati.

vrtoglavica in slabost (kot znak klopnega meningitisa)

Vrtoglavica in slabost (kot znak klopnega meningitisa): kako ga prepoznamo?

Bolezen KME poteka v dveh fazah in pomembno je, da prepoznamo znake že v prvi fazi. Največkrat se ti znaki pojavijo v od 7 do 14 dneh po vbodu klopa, ki je bil okužen. Vendar te bolezni ne dobite samo na tak način. Drug način je, da ste zaužili okuženo neprekuhano živalsko mleko ali druge mlečne izdelke. Taka okužba se pojavi še v nekaj dneh po zaužitju. Pojavita pa se tudi vrtoglavica in slabost (kot znak klopnega meningitisa).

V dveh fazah poteka bolezen KME, če ste se okužili z evropsko različico bolezni. Se pa v redkih primerih zgodi, da pri nekaterih bolnikih ti dve fazi potekata hkrati ali v zelo kratkem času ena za drugo. Tudi takrat se pojavita vrtoglavica in slabost (kot znak klopnega meningitisa), katera sta značilna znaka omenjene bolezni. Obisk zdravnika je seveda nujen.

Kaj se dogaja v prvi fazi KME bolezni?

Ko se bolezen KME začne, prva faza največkrat traja od 2 do 7 dni. Spremljata pa jo vrtoglavica in slabost (kot znak klopnega meningitisa). Počutje je na splošno zelo slabo. Bolnik ima precej povišano temperaturo. Glavoboli so skoraj neprekinjeni, spremljata jih vrtoglavica in slabost (kot znak klopnega meningitisa) in dostikrat bolnik tudi bruha, ima krče v želodcu ter hude bolečine. Velikokrat ima bolnik tudi drisko. Jasen znak pa so tudi bolečine v sklepih ter v mišicah.

Ko boste šli k zdravniku, čeprav vas spremljata vrtoglavica in slabost (kot znak klopnega meningitisa), bo najprej pomislil na virozo in ne bo zganjal panike. Še posebej, ker, ko se ta prva faza konča, se oseba, ki preboleva KME takrat počuti dosti bolje in navidezno zgleda, kot da je vse že mimo. Takrat pa nastopi druga faza bolezni, ki prizadene živčevje in je izjemno nevarna, tudi smrtno.

Prav zaradi tega je izjemno pomembno, da se pregledate in ugotovite, ali vas je vbodel klop, če tega niste prej opazili. Poglejte vse telo, da ni kje kakšen madež, bel krog s kolobarjem, ker je to precej pogost znak za KME bolezen. Če pa zagotovo veste, da vas je vbodel klop in da ga niste odstranili takoj, potem morate to zdravniku povedati in obravnaval vas bo drugače že na začetku. Takrat imata vrtoglavica in slabost (kot znak klopnega meningitisa) čisto drugačen pomen.

Kaj se dogaja v drugi fazi KME?

Med prehodom med prvo fazo KME in drugo fazo vrtoglavica in slabost (kot znak klopnega meningitisa) izgineta in bolezen se potuhne ter čaka od enega do dvajset dni. Nato pa se pojavijo lahko blage ali zelo hude težave z živčevjem, ki se stopnjujejo. Takrat bo zdravnik pacienta takoj poslal v bolnico.

Večina bolnikov KME bolezen preboleva kot meningitis ali meningoencefalitis. Okoli 10 % bolnikov pa to bolezen prebodeva kot meningoencefalomielitis. Takrat se lahko spet pojavita vrtoglavica in slabost (kot znak klopnega meningitisa).

vrtoglavica in slabost (kot znak klopnega meningitisa)

Kaj je meningitis?

Meningitis je bolezen, kjer se vname možganska ovojnica. Zanjo so značilni glavoboli, vrtoglavica in slabost (kot znak klopnega meningitisa), bruhanje, zelo visoka vročina, trd vrat ter bolečine v vratu. V primeru, da virus povzroči še vnetje možganskega tkiva, potem gre za bolezen meningoencefalitis.

Veliko bolnikov trpi za tresenjem prstov rok in jezika. Imajo očitne težave z zbranostjo in razmišljanjem. Velikokrat izgubijo zavest ali celo padejo v komo. Razvijejo se lahko govorne in vedenjske motnje pri bolnikih ter psihoze in delirij.

Kaj je meningoencefalomielitis?

Meningoencefalomielitis je najbolj težka klinična oblika prizadetosti osrednjega živčevja, ki jo povzroča okužba z virusom KME. V tej fazi se pojavijo ohromitve mišičnih skupin. Najbolj pogosto ohromi ramenski obroč. Zelo pogosto tudi medenica. Najhujše je, če ohromijo dihalne mišice. Preden nastopi ohromitev, se lahko pojavijo zelo hude bolečine.

Dogaja se tudi, da je prizadeto avtonomno živčevje. To pa povzroča aritmijo srca. Bolniki so v tej fazi dolgo v bolnišnici, saj največkrat sami ne bi preživeli. Kakšno je zdravljenje, pa je odvisno od stopnje prizadetosti osrednjega živčevja.

5 do 10 % bolnikov utrpi hromitve in okoli 1 % bolnikov umre. Precej bolnikom pa ta bolezen močno okrni kakovost življenja. Največ jih po tej bolezni ima trajne glavobole, motnje spomina in zbranosti, so razdražljivi, depresivni in imajo motnje ravnotežja, okvaro sluha ter tresenje.

Rate this post