Kakšne naj bodo zimske jakne za smučanje?

Izbira zimske jakne za smučanje je lahko prav prijetno opravilo, saj izbirate opremo, s katero se boste odpravili uživat na bele strmine. A lahko se spremeni v pravo nočno moro, če ne veste, kaj izbrati. Ponudba namreč obsega celo vrsto izdelkov, ki se med seboj bolj ali manj razlikujejo, v končni fazi pa lahko pomenijo bistveno razliko pri smučanju. Kakšna naj torej bo smučarska jakna?

Zadrževanje toplote in zaščita pred vetrom

Nekaj odlik dobre zimske jakne za smučanje lahko naštejemo kar na pamet. V prvi vrsti mora biti seveda topla, da v njej ni težko preživeti dneva na smučišču. To sicer velja za vse zimske jakne – pripravljene morajo biti na temperature, ki se spustijo tudi pod ledišče, saj bo le tako celodnevna smuka prijetna in udobna kljub nizkim temperaturam. Pri tem ne smemo gledati le na debele plasti, ki učinkovito zadržujejo toploto, temveč predvsem na šibke točke, ki se pogosto izkažejo za pomanjkljivosti cenenih jaken. Oblačilo mora dobro zadrževati toploto tudi okoli ovratnika in pasu, seveda ne pozabimo na rokave. Nadalje pri zadrževanju toplote ni toliko pomembna debelina plasti, prav tako ne njihovo število, temveč tehnologija, ki služi ohranjanju toplotne mikroklime. Sodobne jakne so prava inženirska čudesa, ki lahko s tankimi in lahkimi plastmi tkanine dosežejo neverjetno toplotno izolacijo.

zimske jakne

Udobje pri celodnevni uporabi

Poleg tega, da je smučarska jakna topla, mora biti tudi udobna. Pravzaprav ne sme biti prevroča, temveč mora omogočiti učinkovito zračenje in odvajanje znoja pri celodnevni aktivnosti. Notranji sloj naj bo prijeten in mehek ter prepusten, dodaten plus je vsekakor tudi nizka teža jakne. Ni nujno, da bo treba pri tem sklepati kompromise, kot smo že omenili sodobna tehnologija dela čudeže.

Nepremočljiva in vzdržljiva zunanja plast

Zelo pomemben pa je pri zimskih jaknah za smučanje tudi zunanja plast. Vsakemu smučarju lahko priporočimo le nepremočljiva oblačila, kar je dobrodošlo tudi za tiste, ki se sicer le redko zvalijo v sneg. Na smučišču so oblačila na tak ali drugačen način neprestano v stiku s snegom in vlago, kar je lahko zelo neprijetno, če mrzla vlaga pronica skozi tkanino. Smučarska jakna naj bo nepremočljiva, zunanja plast pa naj bo poleg tega posebej robustna. Pri padcih ni problem le vdor mrzlega snega, temveč predvsem težave, ki jih lahko povzročijo kamni, veje, grobe zaplate snega ali ledu ter drugi ostri vsiljivci na progi. Verjetno ni treba posebej poudarjati, da lahko že en sam padec povsem uniči smučarsko jakno, če ta ni prilagojena tovrstni uporabi.

Rate this post