Zobni vsadki

Zobni vsadki oziroma zobni implantati so danes zelo pogosti za nadomeščanje izgubljenih ali pa že odpadnih zob. Ti se v ta namen uporabljajo že okoli petdeset let, ogromen napredek tehnologije pa nam je omogočil, da je uporaba teh zobnih vsadkov oziroma zobnih implantatov v zadnji letih toliko bolj pogosta in da ta dnevno postaja bolj še bolj pogosta.

zobni vsadki

Zobni vsadki so dolgi nekje med 8 mm in 16 mm, ti pa se ustavijo v našo čeljustno kost, tu pa ti nadomeščajo zobno korenino. Zobne vsadke se lahko uporabi za nadomeščanje posameznih manjkajočih zob ali pa tudi več zob in za podporo mostov ali pa zobnih protez. Zobni vsadki so narejeni iz kovine titana, ta kovina pa je popolnoma biokompatibilna, to pa pomeni, da se ta lahko v procesu osteointegracije povsem zaraste s kostjo in da ta ne povzroča nobenih nezaželenih alergijskih reakcij.

Sami zobni vsadki vam vsekakor nudijo kar nekaj prednosti in sicer, ti vam omogočajo dobro funkcionalno in pa seveda tudi dobro estetsko rehabilitacijo, z njihovo pomočjo sosednjih zdravih zob ne potrebujemo brusiti, pri izdelavi zobnega mostička, ti v naših ustih ne povzročajo občutka tujca in nam omogočajo osteopercepcijo, ti nam tudi preprečujejo atrofijo, to pa je huda bolezen izguba kosti, izgub kosti pa nas lahko pripelje tudi do hude brezzobosti, zobni vsadki pa nam omogočajo tudi enostavno in učinkovito sidranje snemne zobne proteze.

Zobni vsadki se danes torej uporabljajo v treh različnih situacijah, torej za nadomeščanje posameznega zoba, za nadomeščanje večih zob in pri izgubi vseh zob, tu pa imate na voljo dve opciji, prva je fiksni mostiček, ta pride pritrjen na implantate, tako da boste v čeljust imeli vstavljene 4 do 8 implantatov in pa še druga opcija, ki je snemna proteza na implanatatih, za to vam bodo v čeljust vstavili 2 do 4 implantate, protezo pa boste za vse potrebe čiščenja z lahkoto odstranili.